В Езиковата гимназия развиват химията в нов лабораторен кабинет

    Учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици „Проф.д-р Ас.Златаров“ в Хасково имат нов кабинет по химия с оборудване, чрез което ще развиват и практическите си познания по предмета.

    На едно от лабораторните упражнения, които паралелка деветокласници проведоха днес под ръководството на преподавателката си Дарина Гечкова, присъстваха и медиите и представители на Регионалното управление на образованието.

    Кабинетът е изграден с финансиране от Националната програма за осигуряването на съвременна образователна среда на МОН по проекта на училището за подобряване на експерименталната работа по химия и опазване на околната среда в профилираната подготовка. Отпуснати са 26 хил.лева. Със 7 хил. лева гимназията е дофинансирала изграждането на лабораторията.

    Бившо хранилище е слято с една от учебните стаи, за да имат учениците всички необходими условия за работата си, обясни директорът на елитната гимназия Деян Янев.

    Подменена е ел.инсталацията, има изградена и водопроводна инсталация за работните места. Подът на кабинета е със специално незапалимо покритие и киселинно устойчив, работните плотове са от технически камък. Осигурена е и подвижна камера за по-опасните химични опити. Тя е с абсорбатор, който попива вредните вещества и не ги излъчва във въздуха.

    В лабораторията могат да работят едновременно 26 души.

    „Досега експерименталната работа по природните науки в училището е била минимална. Този кабинет дава възможност за онагледяването на учебния материал. А ученето чрез правенето е много по-ефективен подход“, обясни директорът на училището.

    Според вътрешната статистика, голяма част от учениците от Езиковата гимназия след завършване на 12-ти глас кандидатстват природни науки. Само през миналата година над 30 % от абитуриентите са кандидатствали медицина и 25 от тях са вече студенти.

    В езиковата гимназия от 180 души в един випуск, около 60 учат в профилирана подготовка „биология и химия“.

    Затова, според ръководството, е важно да се развиват природните науки в училището и да се подобрява учебната среда. „Винаги съм казвал, че езикът е възможно да учиш повече и да учиш по-ефективно. А знанията се намират навсякъде, за да можеш да достигнеш до тях.“, казва Янев за плюса и в езиковата подготовка, която гимназията предлага.

    От ръководството обаче са категорични, че ще продължат да развиват природните наукив профилираната подготовка, която е след 10-ти клас.

    Амбицията н е през следващите години в гимназията да бъдат изградени специализирани кабинети по физика и биология.

    „Изключително полезни и много важни са тези програми на Министерството на образованието, чрез които се осигурява възможност на училищата, които са инициативни да изграждат свои учебни пространства, които да са подходящи за съвременно образование. „ категоричен е Делян Янев. Затова ГПЧЕ ще кандидатства по националните програми към МОН отново, но ще се заделят и средства от бюджета на гимназията за дофинансиране.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ез
      езиковед
      4 -8
      17:21, 18 дек 2019
      Сега гледайте как в новия кабинет тинейджърите сам... Виж коментара
      • Др
        ДроГар
        3 0
        08:53, 19 дек 2019
        И тези наркотици ще ги кара да виждат хора с големи очи очи очи, и големи уши уши ушии, и с още по големи главиииииииии
    • 2
      Къ
      Късметлия
      2 0
      10:05, 19 дек 2019
      Евала на този кабинет. Преди малко излезнах от него. Сега очите ми ще светят в тъмното от химическите експерименти. Невероятно качество на картината получих от новия и модерен кабинет по химия. Това ми стана любимата лаборатория за разспускане по време на междучасията. Толкова е хубаво тук вече и всичко е цветно че ще ми се наложи да преповтарям класовете вече.
    Последни новини