Историята на Мерит Птах - "първата жена лекар и учен" в древен Египет

Мерит Птах масово се описва като "първата жена лекар и учен" в Интернет и в популярни учебници по история. Даже в Енциклопедия Британика е описана така, верно, там няма други подробности. А според справката в wikipedia Мерит Птах ("Възлюбена на Птах") е главен лекар в двора на фараона по време на Втората династия на Египет през 2700 г. пр.н.е., според надпис, оставен на гроба ѝ в Долината на царете от нейния син.

Но тя най-вероятно никога не е съществувала, твърди ново изследване. Нито има погребения в Долината на царете от това време, нито надпис, който синът ѝ да е оставял на гроба на Мерит Птах.

Мерит Птах възниква през 30-те години на миналия век, когато Кейт Кембъл Хърд-Мийд неправилно тълкува доклад за истинска древноегипетска лечителка в книгата си за жените лекари в историята. Мерит Птах постепенно се превръща във видна фигура в популярните исторически разкази по време на втората вълна на феминизма и през двадесет и първи век тя се появява в Уикипедия и впоследствие се разпространява в интернет като главна женска фигура (понякога чернокожа африканка).  

"Мерит Птах беше навсякъде. В онлайн публикации за жени в STEM, в компютърни игри, в популярни исторически книги, дори има кратер на Венера, кръстен на нея", казва медицинския историк Якуб Квиечински от университета в Колорадо Аншуц, автор на новото изследване.

Имало жена на име Мерит Птах по време на Втората династия, но тя не фигурира в списъците на лекарите. Това не означава, че в Древен Египет няма регистрирани жени лекари. Всъщност, така изглежда е станало объркването.

Защото имало лекарка по време на Втората династия, който сякаш доста точно съвпада с детайлите на Мерит Птах на Кембъл Хърд-Мийд. Всъщност почти всичко е същото, освен името. Името ѝ било Песешет, а ние знаем за нея, защото е описана в гробницата на Ахетотеп - нейният син, царски служител и висш свещеник, живял по време на Петата династия около 2400 г. пр. н. е. и погребан в гробница в некропола на Саккара. Там са описани както майката, така и бащата на Ахетотеп. Баща му бил кралски чиновник на име Птаххотеп, което означава „Мир на бога Птах“. Майка му Песешет била описана като "надзирател на жените лекари".

Квиечински предполага, че Кембъл Хърд-Мид объркала Песешет със съпругата на везира Рамоза, който живял около 1350 г. и бил погребан в Долината на царете. Името ѝ било Мерит Птах.

"За съжаление Хърд-Мид в собствената си книга случайно смеси името на древната лечителка, както и датата, когато е живяла, и местоположението на гробницата", каза Квиечински.

Но това объркване не трябва да влияе на факта, че жените са работили като лекари в Древен Египет преди хиляди години, нито значението на това, което представлява Мерит Птах.

"Макар Мерит Птах да не е автентичен древноегипетски персонаж (...), тя е истински символ на колективните усилия да се впишат жените в историята“, пише Квиечински в своя документ.

"Тя е истински герой от съвременната феминистка борба."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини