Руски свръхзвуков бомбардировач с отказал двигател кацна на полето

Свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 кацна на пръст в Астраханска област след като двигател отказал, съобщи руското Министерство на отбраната.

"При изпълнение на планов полет на самолет Ту-22 е възникнала повреда на двигателя. Благодарение на компетентните действия на екипажа самолетът с повреден двигател е отделечен от населени места и приземен на пръст", се уточнява в съобщението.

Според агенцията пилотите не са пострадали, те са слезли от самолета самостоятелно и сега са в базата си. Министерството на отбраната също отбелязва, че полетът е бил извършен без боеприпаси. Няма разрушения на земята.

Двумоторният свръхзвуков бомбардировач Tу-22M3 с четиричленен екипаж е проектиран да нанася удари по цели на територията на противника в стратегическа дълбочина. Сега само бомбардировачите Ту-22 в модификацията М3 са на въоръжение в руските ВВС. Последната катастрофа на Ту-22МЗ е станала на 22 януари 2019 г. при кацане на летището на авиационен полк в Оленегорск (област Мурманск). Министерството на отбраната съобщи, че трима членове на екипажа са загинали, един е ранен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини