Протестиращи медици дават нощно дежурство пред Министерски съвет

Участниците в започналия вчера протест на медицински специалисти с искане за реформи и по-достойни възнаграждения са изпълнили заканата си и са пренощували в палатките, разпънати пред Министерския съвет. Това съобщи за програма "Хоризонт" на БНР медицинската сестра Мая Илиева, лидер на наскоро създадения Синдикат на медицинските специалисти. По нейните думи около 15 души са останали през цялата нощ.

Желанието на протестиращите медици е да бъдат приети днес от министър-председателя Бойко Борисов.

"И ще стоим тук, докато г-н Борисов ни приеме. Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи жени", каза Мая Илиева и предупреди, че са търпеливи и ще чакат.

"Дано да успеем да се срещнем с г-н Борисов. Имаме една заложена точка в исканията си и това е КТД (колективен трудов договор - б.р.) да бъде задължителен за всички. Това КТД наистина е договорка и работодателят е длъжен да договаря, но той не е длъжен да го подпише. Аз лично съм договаряла КТД 6 години, смених 3-ма директори и нито един от тях не го подписа. Ако КТД не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично, само когато той нареди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват", коментира Илиева. Тя бе категорична, че не само на здравния министър Кирил Ананиев, а на никого не вярват.

"До момента за 10 месеца нищо не се е променило. Дори това, което се говори - за договорки в НРД (Национален рамков договор - б.р.), все още не е разписано", отбеляза Мая Илиева, която беше уволнена от болницата, в която работеше, заради участие в медицински протести.

Илиева обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.

"Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим", подчерта още Мая Илиева.

Защо протестират медиците

Защото системата е "здравеопасна". Защото липсват над 30 хиляди медицински специалисти, защото се налага да работим на два-три договора, 24 и дори 36 часа без почивка, работи се много извънреден труд и тези заплати, които ни ги размахват от министерството над 1000 лева, са с цената на много извънреден труд, заяви вчера Мая Илиева.

Няма контрол на това колко извънреден труд се работи в болниците, колко медицински специалисти са необходими, няма стандарти, няма остойностяване на техния труд, категорична бе синдикалистът.

Медицинските специалисти погребаха вчера символично сегашната, по думите им, "здравеопасна" система в картонен ковчег с червен кръст на него. Те поискаха реформа в системата и по-високи заплати, настояха също и за ясни правила за начина, по който се разпределят парите за възнаграждения. 

Професионалистите по здравни грижи протестират от февруари тази година. Междувременно правителството одобри допълнителни 36 млн. лв. за болниците.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    As
    asko
    1 0
    11:09, 16 дек 2019
    Бих желал да отбележа, че медицинските сестри сигурно са прави, но имам един въпрос: Как така работят "на два, три договора"? Работещите на 8 часов работен ден, могат да си позволят да удължат работния ден с още два часа, ама повече..... И колко време така? Все пак има един праг на физическа поносимост.
    • Д-
      Д- р Георгиев
      0 0
      11:48, 16 дек 2019
      А бе,идиот ли си!?Това е капитализмът!Хищническа експлоатация!Човекът за човека е вълк!Не виждаш ли,че провсъюзите са казионни,вместо боеви.Да си видял поне една общонационална стачка у нас както правят французите?!
    • Ал
      аланкоолу
      1 0
      11:50, 16 дек 2019
      Когато на едното място им се пада да почиват, работят на другото.
      Дават дежурства постоянно, без да отмарят, докато не изкрейзят.
  • 2
    Ге
    генко
    0 0
    14:31, 16 дек 2019
    Няма лошо ! Освен за пари, които не достигат на повечето хора в страната е добре един път да чуем тяхното мнение, като морални стожери и за идиотското понякога обслужване от някои техни колеги в болниците, за многобройните случаи на починали хора в 21 век /в т.ч. и деца / в медицински заведения у нас без никога да има виновни за това, за "лечение" с поставени фалшиви диагнози с цел вземане на повече пари от хора наричащи себе си лекари, които си докарват по престъпен начин месечни заплати по 60 хиляди лева, за очебийния стандарт на живот на някои техни "колеги" от всички градове в страната и още много други въпроси, които явно дразнят обикновените хора, но не и тях. Не знам каква точно е идеята с палатките, но е добре да сложат такива и пред повечето медицински заведения в страната, защото ако има виновни за тяхното положение те не са само в тази сграда. Успех !
Последни новини