Протестиращи медици дават нощно дежурство пред Министерски съвет

Участниците в започналия вчера протест на медицински специалисти с искане за реформи и по-достойни възнаграждения са изпълнили заканата си и са пренощували в палатките, разпънати пред Министерския съвет. Това съобщи за програма "Хоризонт" на БНР медицинската сестра Мая Илиева, лидер на наскоро създадения Синдикат на медицинските специалисти. По нейните думи около 15 души са останали през цялата нощ.

Желанието на протестиращите медици е да бъдат приети днес от министър-председателя Бойко Борисов.

"И ще стоим тук, докато г-н Борисов ни приеме. Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи жени", каза Мая Илиева и предупреди, че са търпеливи и ще чакат.

"Дано да успеем да се срещнем с г-н Борисов. Имаме една заложена точка в исканията си и това е КТД (колективен трудов договор - б.р.) да бъде задължителен за всички. Това КТД наистина е договорка и работодателят е длъжен да договаря, но той не е длъжен да го подпише. Аз лично съм договаряла КТД 6 години, смених 3-ма директори и нито един от тях не го подписа. Ако КТД не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично, само когато той нареди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват", коментира Илиева. Тя бе категорична, че не само на здравния министър Кирил Ананиев, а на никого не вярват.

"До момента за 10 месеца нищо не се е променило. Дори това, което се говори - за договорки в НРД (Национален рамков договор - б.р.), все още не е разписано", отбеляза Мая Илиева, която беше уволнена от болницата, в която работеше, заради участие в медицински протести.

Илиева обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.

"Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим", подчерта още Мая Илиева.

Защо протестират медиците

Защото системата е "здравеопасна". Защото липсват над 30 хиляди медицински специалисти, защото се налага да работим на два-три договора, 24 и дори 36 часа без почивка, работи се много извънреден труд и тези заплати, които ни ги размахват от министерството над 1000 лева, са с цената на много извънреден труд, заяви вчера Мая Илиева.

Няма контрол на това колко извънреден труд се работи в болниците, колко медицински специалисти са необходими, няма стандарти, няма остойностяване на техния труд, категорична бе синдикалистът.

Медицинските специалисти погребаха вчера символично сегашната, по думите им, "здравеопасна" система в картонен ковчег с червен кръст на него. Те поискаха реформа в системата и по-високи заплати, настояха също и за ясни правила за начина, по който се разпределят парите за възнаграждения. 

Професионалистите по здравни грижи протестират от февруари тази година. Междувременно правителството одобри допълнителни 36 млн. лв. за болниците.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  As
  asko
  1 0
  11:09, 16 дек 2019
  Бих желал да отбележа, че медицинските сестри сигурно са прави, но имам един въпрос: Как така работят "на два, три договора"? Работещите на 8 часов работен ден, могат да си позволят да удължат работния ден с още два часа, ама повече..... И колко време така? Все пак има един праг на физическа поносимост.
  • Д-
   Д- р Георгиев
   0 0
   11:48, 16 дек 2019
   А бе,идиот ли си!?Това е капитализмът!Хищническа експлоатация!Човекът за човека е вълк!Не виждаш ли,че провсъюзите са казионни,вместо боеви.Да си видял поне една общонационална стачка у нас както правят французите?!
  • Ал
   аланкоолу
   1 0
   11:50, 16 дек 2019
   Когато на едното място им се пада да почиват, работят на другото.
   Дават дежурства постоянно, без да отмарят, докато не изкрейзят.
 • 2
  Ге
  генко
  0 0
  14:31, 16 дек 2019
  Няма лошо ! Освен за пари, които не достигат на повечето хора в страната е добре един път да чуем тяхното мнение, като морални стожери и за идиотското понякога обслужване от някои техни колеги в болниците, за многобройните случаи на починали хора в 21 век /в т.ч. и деца / в медицински заведения у нас без никога да има виновни за това, за "лечение" с поставени фалшиви диагнози с цел вземане на повече пари от хора наричащи себе си лекари, които си докарват по престъпен начин месечни заплати по 60 хиляди лева, за очебийния стандарт на живот на някои техни "колеги" от всички градове в страната и още много други въпроси, които явно дразнят обикновените хора, но не и тях. Не знам каква точно е идеята с палатките, но е добре да сложат такива и пред повечето медицински заведения в страната, защото ако има виновни за тяхното положение те не са само в тази сграда. Успех !

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини