Столтенберг: България предложи Координационен център на НАТО във Варна (видео)

България предложи разполагане във Варна на Координационен център на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с българския президент Бойко Борисов в Брюксел.

България предложи разполагане във Варна на Координационен център на военноморските сили НАТО в Черно море. Обсъдихме това предложение”, каза той.
Столтенберг обясни, че в момента тези функции са възложени на щаба на военноморските сили на НАТО във Великобритания.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че има предварително споразумение за Координационния център, той ще има “сдържащ” характер.  “Целта му ще бъде да има изключително възпиращо действие”, каза той.

“Ние не настояваме, а предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военни флотилии в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля”, заяви българският премиер.

Той също така добави, че София, подкрепяща укрепването на НАТО в Черно море, “застава зад мир и дипломация в региона, за стабилни отношения с всички страни, включително Русия и Турция”.

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс добави, че тази година страните от НАТО са провели пет учения в Черно море, по време на които те са тренирали „рамо до рамо с украинския и грузинския флот“. 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Де
    Дед мороз
    3 0
    00:38, 13 дек 2019
    Ей за това чичо Дончо привика бать Бойко в белия дом. По време на война първо се унистожават командните центрове на противника.А Крим е отвъде морето. За нула време кингала е във Варна. Руснака хич няма да бръсне за нищо щом му ставаме враг.
    • Ле
      ленин
      2 0
      00:57, 13 дек 2019
      Няма по голямо падение от това.Моля се на Бог да ни отърве това говедо.
  • 2
    Пл
    Пламен калечев
    1 0
    14:12, 13 дек 2019
    България предложила Предложил е БОЙКАТА а не България В България 70 процента са русофили
Последни новини