Необясними светлини в небето може да са извънземни структури, твъдят учени

Учени изследват странни примигващи светлини в небето за признаци за “междузвездни комуникационни лазери” или извънземни структури.

Серия появяващи се и изчезващи обекти бяха наблюдавани сред звездите и озадачават учените, които се опитват да разберат какво представляват.

Астрономи вярват, че те идват от “естествен, макар и екстремни астрофизични източници”.

Каквито и да са, учените смятат, че ще променят разбирането ни за космоса и вероятно ще доведат до появата на нова астрофизика.

Изследователите разгледали изображения на небето, датиращи от 50-те години, включително стари военни каталози. Сравнили тези исторически наблюдения със съвременни изследвания на небето, търсейки физически индикатори, включително звезди, които като че ли са изчезнали от галактиката Млечен път.

“Откритието на наистина изчезнала звезда или звезда, появила се от нищото, ще е наистина ценно и ще промени астрофизиката такава каквато я познаваме днес”, казва Беатрис Вилароел от Стокхолмския университет.

Обикновено умиращите звезди се променят много бавно, за да се превърнат в бели джуджета, или пък загиват с внезапна експлозия като свърхнова. Изчезващата звезда би трябвало да означава нещо напълно различно: ново, естествено астрофизично явление или извънземна активност, някъде във вселената.

Единственото природно обяснение на подобна изчезваща звезда би било “неуспешна свръхнова“ - на теория това се случва когато масивна звезда се превърне в черна дупка, без каквато и да е експлозия. Но това е истинска рядкост.

Възможните извънземни обяснения включват, лазери насочени из вселената, като част от комуникация, или сфери на Дайсън – теоретични структури, построени от извънземни цивилизации около звезда, с цел оползотворяване на енергията и. Макар и двете да са хипотетично възможни, досега не са открити доказателства за съществуването им.

Учените вече разгледали 15% от обещаващите кандидатите, но при всички тях се натъкнали на променливи обекти. Част от тях демонстрирали драматично поведение и излъчвали няколко хиляди пъти по-ярка светлина за изключително кратко време.

 Учените планират да използват изкуствен интелект, за да анализират останалите 150 000 кандидати.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини