10 интересни факта за историята на киното

Всеки от нас има любим филм, който можем да гледаме 100 пъти, без да ни омръзне и знаем всички ключови реплики наизуст. Посещението на киносалона е сред любимите ни забавления, но рядко се замисляме за историята на кинематографията, за това как са прожектирани първите филми и през какво развитие е преминало киното до днес.

Днес ще ви запознаем с 10 малко известни и интересни факта за историята на киното.

1. Първият филм

През 1895 година братя Люмиер пускат първия филм. Камерите с подвижни картини са създадени през 1800 година, но филмите по онова време са били доста скучни. Те съдържали само една сцена с дължина 1 минута, а за звук и дума да не става.

2. Първият порно филм

Само година след излъчването на първия филм се заснема и първото порно. Името на филма е „Le Coucher de la Marie“, а днес от него са запазени едва две минути от общо седем.

3. Музикален съпровод

В миналото филмите били озвучавани от истински музикални групи. За да не настава пълна тишина в залата, музикантите свирели по време на прожекциите.

4. За панорамните кадри

През 1897 година са създадени панорамните кадри. В началото камерите са били неподвижни и се налагало да се местят заедно със статива, за да се заснеме движение.

5. От 16 до 25 кадъра кадъра в секунда

Скоростта, с която първите камери са снимали е била 16 кадъра в секунда. В наши дни технологията е напреднала доста и обикновено камерите заснемат с 25 кадъра в секунда. Съществуват обаче и такива, които развиват завидната скорост от 250 кадъра в секунда.

6. Първият лентов филм

През 1906 година е заснет първият лентов филм. Той е австралийски и се казва „Историята на Кели Ганг“. Продължителността на филма е 1 час, а лентата е била дълга 1200 метра.

7. Първото кино

1907 е годината, през която се появява първото кино. Преди това филмите са били прожектирани в зали, опери и театри.

8. Филмовите ролки

Филм, който е 25 кадъра в секунда е с дължина 300 метра, а това се равнява на 11 минути. Колкото и да ни е странно днес, преди се налагало работниците в киното непрекъснато да сменят филмовите ролки, за да не се накъсва филма.

9. Дигитализацията

В наши дни киносалоните използват дигитални видео прожектори. Филмовите ролки вече са забравени и архивни.

10. Филмът, дълъг над 5 километра

През 1997 година излиза „Титаник“. По онова време филмите все още се прожектират на ролки. Филмът е дълъг 3 часа и 15 минути, а всяко копие заема 18 филмови ролки. След проста аритметика излиза, че при 25 кадъра в секунда филмът е с дължина над 5 километра.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
24 сеп 2020
Последни новини