Спомен за Стоянка Мутафова в Хасковската библиотека

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” посвети специална витрина в почит на голямата българска актриса Стоянка Мутафова, която ни напусна на 6-ти декември на 97 години.

Изложението  в памет на една от най-дълголетните актриси на сцена в света се намира в отдел „Изкуство” съдържа избрани биографични книги, статии, кино и театрални енциклопедии от фонда на библиотеката, които припомнят в текст и снимки живота и творчеството на любимката на българите.

В някои от страниците са представени нейни разкази от първо лице с типичната огромна доза хумор за семейството, детските и младежки години. Разкази на Мутафова а сценичните й превъплъщения в автобиографията „Герой на мегдана”(1997).

Към началото на театралната кариера на Стоянка Мутафова публиката  връща и показаният във витрината „Летопис на Народния театър „Иван Вазов”(1971). Справочникът съдържа информация за всички негови постановки с участието на звездата. Припомня за дебюта на актрисата точно преди 70 години в ролята й на Варя в спектакъла „Брониран влак 14 – 69” от Всеволод Иванов. Оттогава почти до смъртта си Стоянка Мутафова неизменно радва публиката с играта си в хиляди театрални постановки, игрални филми и телевизионни предавания и сериали.

Още за „Г-жа Стихийно бедствие” читателите могат да научат от биографичните книги на Севелина Гьорова „Стоянка Мутафова. Жрица на смеха”(1997), Юрий Дачев – „Когато се подстригват мравките”(2001) и ”Една фурия на 90” (2012), както и на дъщерята на актрисата Мария Грубешлиева – „Стоянка Мутафова. Добър вечер, столетие мое!”(2017), в която са включени спомени и размисли на звездата на Сатирата.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини