„Китна Тракия“е любимо събитие на българите в битката за наградите в туризма

Изображение 1 от 3

    Пролетният фолклорен събор в Хасково „Китна Тракия пее и танцува“ събра най-много одобрение в категорията „Духът на България“ в четвъртото издание на Годишните награди на Министерството на туризма.

    Гласуването на платформата на министерството продължи месец и беше затворено в полунощ на Никулден.

    Хасковският събор  беше  в сериозна конкуренция с Празника на розата в Стрелча, но в крайна сметка, в окончателното гласуване, излезе като абсолютен фаворит и в класацията е на първо място с  31,53 % одобрение. Фолклорното събитие е с половинвековна история. В 54-тото издание на „Китна Тракия” през тази година  участваха 74 фолклорни групи и 60 индивидуални изпълнители.

    В класацията за наградите в туризма в тази категория, след хасковския събор следват: празникът в Стрелча, Празникът на кестена в Петрич, Панаирът на киселото мляко и Фестивалът на народните традиции и художествени занаяти, който се провежда в Разград.

    За призовете в 16 категории в надпреварата-6 професионални, 5 художествени и 4 специално предназначени за българските общини се състезаваха близо 100 участника в изключително оспорваната битка тази година.

    Макар да водеше убедително в първите дни, другата номинация от Хасково, която беше  в категорията за туристическа дестинация или обект и устойчивост на инвестицията- най-високият монумент в  света на Богородица, в крайна сметка не взе призовото място.

    В класацията монументът на Богородица е на трето място от 15 номинирани обекта. Античната вила „Армира”, номинирана от Ивайловград е на 9-то място. Победителят в тази категория е надписът от Хелена Резот в комплекс  Слънчев бряг.

    Още една номинация от Хасковски регион обаче взима първа награда. Това е  Международният фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“, който се провежда в Тополовград и участва в категорията „Туристическо събитие“. С най-голям вот-23,79 % тополовградският театрален фестивал е на първо място в конкуренция с още 16 събития.

    Община Минерални бани пък се класира на второ място от 7 претендента в категорията за Община на 2019 г. за културно-исторически туризъм.

    И в това издание на наградите за туризъм в категорията „Изборът на българите“ традиционно се определя сред всички туристически обекти, включени  в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“.

    Гласувалите подредиха топ 10 на туристическите обекти у нас, който изглежда така:

    1.„Исторически парк“, с. Неофит Рилски, Варна – парк Ветрино – 15 446 гласа

    2.Национален исторически музей, София – 13 793 гласа

    3.Архитектурно – исторически резерват „Царевец“, Велико Търново – 10 050     гласа

    4.Музей Рилски манастир в Рилска света обител, Кюстендил – 9 688 гласа

    5.Архитектурно – музеен резерват „Арбанаси“, Велико Търново – 8 041 гласа

    6.Национален музей „Васил Левски“, Карлово – 7 849 гласа

    7.Мадарски конник, с.Мадара – 7 258 гласа

    8.Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Габрово – 7 242 гласа

    9.Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“, Плевен – 5 803 гласа

    10.Музеен комплекс Цари Мали град – с. Белчин, Самоков – 5 638 гласа

    Четвъртите Годишни награди в туризма–2019 ще бъдат връчени на официална церемония на 16 декември в Централния военен клуб.  Победителите ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазена марка на конкурса – българската роза, изработена от Димитър Германов специално за церемонията.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      3 -3
      15:09, 7 дек 2019
      Най- престижната награда. Аплодисменти за общинската култура и туристическия център.
    • 2
      Ку
      Културолог
      5 -1
      18:05, 7 дек 2019
      Най- качественият фолклорен фестивал в България, организиран от културата в община Хасково. Заслужено признание.
    • 3
      Са
      Самодеец
      5 0
      18:14, 7 дек 2019
      ,, Китна Тракия пее и танцува" е най- стойностното събитие в културния календар на община Хасково. Хвала на местните самодейни колективи и организаторът общинския отдел Култура.
    • 4
      Ас
      Асеновград
      5 0
      18:20, 7 дек 2019
      Перфектна организация на Хасковската култура. Заслужено.
    • 5
      Бъ
      Българин
      3 0
      16:23, 8 дек 2019
      Какви ли не събори се нароиха, но ,, Китна Тракия пее и танцува" си остава еталон за истинско българско събитие, съхраняващо и разпространяващо Българищината. Трябва да се превърне в национален заради 54 годишната традиция, отличната организация. Поздравления за Хасковската култура и гостоприемството.
    Последни новини