Микрогравитацията унищожава раковите клетки

Изображение 1 от 2

  Първата космическа научна мисия в Австралия на Международната космическа станция ще се опита да установи как се държат някои от най-агресивните ракови клетки  в среда с нулева гравитация

  Ракът кара някои телесни клетки да се делят неконтролируемо и да образуват солиден тумор, който продължава да расте до точка, в която клетките са "сигнализирани" да нахлуят в тялото. Никой не знае точно кога се достига тази точка.

  "Трябва да има средство, чрез което раковите клетки да се "чувстват" и "усещат" помежду си, за да образуват тумор. Ние знаем, че единственият начин, по който раковите клетки усещат обкръжението си, е чрез механични сили. И тези сили съществуват само когато има гравитация" - казва Д-р Джошуа Чоу, изследовател от Технологичния университет (UTS) в Сидни .

  При тестове в микрогравитационна среда в UTS, 80 до 90 на сто от раковите клетки са били деактивирани, защото вече не могат да се задържат.  При опитите са били тествани клетки от рак на яйчниците, млечната жлеза, носа и белите дробове.

  "Готови сме да проверим дали клетките правят същото в космоса. Надявам се да потвърдя това, което открихме в лабораторията и да успеем да идентифицираме нови цели и да въведем лечение, което" подмамва" раковата клетка да мисли, че е в космоса, когато всъщност все още е на Земята ", казва ученият.

  „Моето виждане е, че това лечение ще работи успоредно със съществуващите, за да подобри срока и ефективността на им".

  Предишният опит на д-р Чоу за това как космическата среда влияе върху клетъчната биология и прогресията на заболяването, е при изследванията му в Харвард, при които е създадено лекарството за остеопороза EVENITY®. То е разработено при изследвания, проведени на МКС, и е на пазара и помага на пациентите.

  Учените от Технологичния университет в сидни вече установиха, че микрогравитацията (условията на безтегловност) може да унищожи ракови клетки от 4 вида агресивни и труднолечими тумори. Засега те са тествали въздействието на микрогравитацията върху ракови клетки в капсули, поставени във вътрешността на въртяща се центрофуга.

  Предстои ученитеда извършат експерименти със специално разработена апаратура на борда на МКС, която ще бъде доставена с кораб на SpaceX.

  След приключването на експериментите клетките ще бъдат замразени и върнати на Земята, за да бъдат подложени на генетичен анализ. Ако резултатите от него потвърдят заключенията на учените, ще могат да се разработят нови методи на лечение, имитиращи ефекта от микрогравитация.

  Тези, които искат да знаят повече за опита на екипа на Чоу, могат да четат подробно в kickstarter, където учените вече са събрали нужните им средства за провеждането му.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете по-смирени днес. Откажете се от грандиозни дела. Отделете внимание на близки хора около вас. Ако забележите дребните промени случили се около вас напоследък, ще си дадете сметка, че живота не е само бизнес, а едно приятно преживяване на малки радости. Насладете им се тихо.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С повишена активност ще пристъпите към ангажиментите си и ще наложите свое темпо. За да останете доволни от себе си се старайте да изпипвате всяка подробност. Оценката, която ще получите за работата си ще бъде положителна. Отнасяйте се с повече уважение към хората от обкръжението си и не се надценявайте.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще бъде спокоен и ведър. Деловите задачи ви носят удоволствие от добре свършената работа, още повече, че резултатите ще са добри. Откриват ви се перспективни възможности в служебен план, но трябва да подходите с повече такт и търпение. Доверете се на човек, когото уважавате. Любовта ви е в унисон с настроението.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Усилията да сте във фокуса на вниманието изморяват и изхабяват емоционално. Бъдете обективни към себе си и не стигайте до крайности. Добри възможностите в посока на отдиха ще ви предостави днешния ден, използвайте ги. Здравословното ви състояние също се нуждае от грижи, не пренебрегвайте хронично страдание.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако непременно държите да покажете предимството си пред някой, има опасност да се нагърбите с чужди проблеми и с това да усложните взаимоотношенията си. Излишното натоварване би ви се отразило недобре на здравето, психиката и настроението. Осигурете си повече минути за отдих.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заложете на премерения риск. Всичко, което правите е добре замислено. Не позволявайте да ви поднасят изненади, които да ви правят безучастни. Намирате разрешение на важен за вас въпрос, който ще спомогне за по-нататъшното ви професионално развитие. В центъра на вниманието сте и се чувствате много добре.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко около вас днес е твърдо динамично и ще останете доволни от свършеното само ако се придържате към този начин на действие. Не очаквайте прекалено много от обещанията, които получавате, те са по-скоро несериозни. Предстои ви стабилизиране на финансовото състояние, но бъдете търпеливи с деловите си партньори. Пазете се от измами.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви изключително разнообразен ден днес. С каквото и да се замете, настроението ви е прекрасно и вследствие на това успявате да останете доволни от всичко свършено. Същевременно чувството ви за хумор кара хората около вас да се забавляват истински. Добра новина, свързана с близък приятел ще ви зарадва към края на деня.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Енергични сте и със замах ще се справите с професионалните си ангажименти днес. Ще планирате бъдещи проекти, които грижливо обмисляте. Не прибързвайте в решенията си. Наред с грижите, които проявявате към делата си, е нужно да се замислите и за отношенията си с близките ви хора.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отношенията с партньора ви носят добро настроение и ви карат да не мислите за грижи и проблеми. Не пренебрегвайте нечие внимание към вас, това сега може и да не ви вълнува особено, но обстоятелствата ще ви принудят да се съобразявате. Близо сте до разрешаването на битов дискомфорт.
  07 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  07 авг 2020
  Последни новини