Микрогравитацията унищожава раковите клетки

Изображение 1 от 2

  Първата космическа научна мисия в Австралия на Международната космическа станция ще се опита да установи как се държат някои от най-агресивните ракови клетки  в среда с нулева гравитация

  Ракът кара някои телесни клетки да се делят неконтролируемо и да образуват солиден тумор, който продължава да расте до точка, в която клетките са "сигнализирани" да нахлуят в тялото. Никой не знае точно кога се достига тази точка.

  "Трябва да има средство, чрез което раковите клетки да се "чувстват" и "усещат" помежду си, за да образуват тумор. Ние знаем, че единственият начин, по който раковите клетки усещат обкръжението си, е чрез механични сили. И тези сили съществуват само когато има гравитация" - казва Д-р Джошуа Чоу, изследовател от Технологичния университет (UTS) в Сидни .

  При тестове в микрогравитационна среда в UTS, 80 до 90 на сто от раковите клетки са били деактивирани, защото вече не могат да се задържат.  При опитите са били тествани клетки от рак на яйчниците, млечната жлеза, носа и белите дробове.

  "Готови сме да проверим дали клетките правят същото в космоса. Надявам се да потвърдя това, което открихме в лабораторията и да успеем да идентифицираме нови цели и да въведем лечение, което" подмамва" раковата клетка да мисли, че е в космоса, когато всъщност все още е на Земята ", казва ученият.

  „Моето виждане е, че това лечение ще работи успоредно със съществуващите, за да подобри срока и ефективността на им".

  Предишният опит на д-р Чоу за това как космическата среда влияе върху клетъчната биология и прогресията на заболяването, е при изследванията му в Харвард, при които е създадено лекарството за остеопороза EVENITY®. То е разработено при изследвания, проведени на МКС, и е на пазара и помага на пациентите.

  Учените от Технологичния университет в сидни вече установиха, че микрогравитацията (условията на безтегловност) може да унищожи ракови клетки от 4 вида агресивни и труднолечими тумори. Засега те са тествали въздействието на микрогравитацията върху ракови клетки в капсули, поставени във вътрешността на въртяща се центрофуга.

  Предстои ученитеда извършат експерименти със специално разработена апаратура на борда на МКС, която ще бъде доставена с кораб на SpaceX.

  След приключването на експериментите клетките ще бъдат замразени и върнати на Земята, за да бъдат подложени на генетичен анализ. Ако резултатите от него потвърдят заключенията на учените, ще могат да се разработят нови методи на лечение, имитиращи ефекта от микрогравитация.

  Тези, които искат да знаят повече за опита на екипа на Чоу, могат да четат подробно в kickstarter, където учените вече са събрали нужните им средства за провеждането му.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Целите ви изискват да сте наясно със себе си и в хармония с околния свят. Така ще ви бъде по-лесно да работите, влагайки освен всичко друго и творчески похвати, които са измежду най-ценните ви находки. На изненадите погледнете откъм хубавата им страна и ще откриете, че животът е добър, въпреки съмненията ви.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е интересен, а събитията ще ви предложат повече разнообразие. Възползвайте се от предложенията на свои близки. В случай, че изникнат служебни ангажименти, спокойно можете да ги свършите. На някои от вас предстоят запознанства и романтични увлечения, водещи ви към живота, който ви привлича.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За да избегнете напрежението, ограничете общуванията си с невъзприемчивите около вас хора и се посветете на собствените си задачи. Това е начин да си спестите излишни главоболия и време. Настъпващите промени изискват повишаване на професионалната ви подготовка и още ред други усилия, ако държите да сте в час с тях.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Наясно сте, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Ако ще пътувате бъдете изключително внимателни при шофиране. Раздразнителността ви е повишена. Не се колебайте да поемате рискове. Добре преценявате ситуацията и ще имате точни попадения.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се справите с трудностите и без да изпадате в крайности, ще приключите навреме започнатото. Можете да влияете на събитията и да ги променяте към добро, за това не се колебайте, когато това се очаква от вас. Времето работи за вас, възползвайте се, като поставите начало на значими дела.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Диетите няма да са особено успешни, ако не ги съобразите с вътрешното си състояние. По-добре е да не измъчвате тялото си, а да лекувате душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Рефлексите ви ще ви изправят пред избор, който трябва да решите днес.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще ви се отдаде дълго чаканата възможност да се включите в мероприятие, което досега сте наблюдавали отстрани. От резултатите, които постигате че се убедите че си е струвало да изчакате най-благоприятния момент за активните си действия. Постигате забележителни успехи в област, в която дори не сте подозирали че имате способности.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден е подходящ за разрешаване на лични въпроси. Необходимо е повече доверие в човека до вас и ще видите, че понякога стават и чудеса. Физическите занимания ще ви се отразят положително и ще ви заредят с енергия. Вечерта се очертава да бъде много вълнуваща. Не прекалявайте с почерпването.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Извисете се над маловажните неща и гледайте философски на живота. С подходящи аргументи можете да приобщите потенциалните си опоненти и ще спечелите. Доверете се на логиката, а не на чувствата си и ще имате още една причина да сте доволни от себе си. Радостни новини от чужбина.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес обърнете сериозно внимание на семейните си отношения, възможни са конфликти, постарайте се да ги предотвратите. Бъдете по-толерантни и сдържани. Уважете желанията на вашите близки и не налагайте излишно мнението си.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Чудесен ден за разходки на чист въздух и за изглаждане на недоразумения с близките. Ако отношенията ви с любимите хора са наред насочете творческата си активност в професионалните си ангажименти. Днес можете да постигнете повече от когато и да е било.
  18 яну 2020
  Последни новини