Срещата на НАТО, размяната на реплики с Москва за „Турски поток“, Македония… Преглед на печата

Срещата на НАТО и колективната отбрана, част от която е България, са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"Нарастващото влияние на Китай и международните му политики създават както възможности, така и предизвикателства, на които трябва да отговорим заедно като съюз." Това се казва в декларацията, приета днес на срещата на лидерите от НАТО в Лондон, на която се отбелязва и 70-годишнината на алианса. Включването на китайските предизвикателства в декларацията се очакваше, тъй като Китай бе на дневен ред в разговорите на лидерите, завършили по-рано днес с публикуваното изявление. В текста се говори и за повишаване на дела на разходите за отбрана на другите членки освен САЩ, "нараснали за пета поредна година". Още в трета точка се посочва, че "агресивните действия на Русия представляват заплаха за евроатлантическата сигурност; тероризмът във всички форми и прояви остава постоянна заплаха за всички нас... изправени сме пред кибер- и хибридни заплахи". Русия е засегната и в следващата точка заради "разполагането на нови ракети със среден обсег", довело до края на един от важните договори, гарантиращи международната сигурност."Да се вземе предвид, че Китай се приближава към нас" Когато писа за плановете за Китай, агенция "Ройтерс" отбелязва, че за момента не е известно как точно 29-те страни от НАТО са готови да реагират на свързани с азиатския гигант въпроси, особено на фона на дълбоките разделения, които белязаха срещата и които прераснаха и в лични нападки и подигравки. Между трансатлантическите партньори - Съединените щати и европейските страни - има сериозни разминавания по редица въпроси, включително приноса на Европа към колективната отбрана, който според президента на САЩ Доналд Тръмп е "несправедливо" малък. Едва 8 държави покриват изискването за отбранителни разходи в размер до 20% от БВП - изискване, утвърдено на друга среща преди над пет години. В интервю за "Ройтерс" американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че в Европа има все по-ясно разбиране за предизвикателствата, идващи от все по-голямата военна мощ на Китай. "Това не означава, че Китай ни е враг точно в момента. Трябва обаче да оформим (реакцията си) заедно като алианс. И трябва да сме подготвени, в случай че нещата не развият по начин, по който не бихме предпочитали." Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви в началото на срещата, че приемането на стратегия за Китай няма да означава, че "НАТО навлиза в Южнокитайско море, въпросът е да се вземе предвид фактът, че Китай се приближава към нас". Дипломат, цитиран от "Ройтерс", по-рано каза: "Китай не е новата Русия... (а) изгряващата сила на XXI век"..." - в. "Дневник".

"Форумът на НАТО в Лондон е и важен шанс за България да се утвърждава като фактор на стабилността в Югоизточна Европа и да отстоява своя национален интерес. Това заяви президентът Румен Радев във връзка със срещата на върха на НАТО в Лондон. България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Северна Македония, заяви Радев. Докато отлагахме разговорите със Северна Македония на тази тема за "светлото бъдеще", когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция сключи споразумение за тази мисия. И то при положение че с днешните наши възможности можем да изпълняваме напълно пълноценно тази задача, без никакви допълнителни разходи, защото тя се носи от базата за постоянно базиране "Граф Игнатиево", посочи президентът. В тази връзка Радев е имал срещи с премиерите Мицотакис и Заев, в които ясно са се разбрали точно на срещата на върха на НАТО в Лондон министърът на отбраната и началникът на отбраната на България да разговарят със своите колеги от Гърция и от Северна Македония за уточняване на параметрите на тази мисия, така че България да се включи в нея на ротационен принцип, заедно с Гърция. Това е не само в наш национален интерес, това е най-вече дълг към братска Македония, а това ще бъде израз и на нашата политическа зрялост и съюзническа отговорност, коментира президентът. Междувременно пред ВТК военният министър Красимир Каракачанов поясни, че ще направим усилия с Гърция за общ Air Policing над Северна Македония. Той поясни, че покрай срещата на върха на НАТО се е срещнал и с гръцкия си колега, за да обсъдят предложението ни за обща охрана на македонското небе. По думите му било важно да чуем и гръцкото мнение, което било положително." - в. "Монитор".

"Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза на заключителната пресконференция след срещата на върха на алианса край Лондон, че е одобрен отбранителният план за Полша и трите балтийски републики. Преди разговорите официални източници на Анкара казаха за "Ройтерс", че ще блокират публикуването на плана, докато съюзниците не подкрепят операцията в Сирия и не обявят за тетористи сирийските кюрди от "Отрядите за народна самоотбрана" (YPG). Според Столтенбег съюзниците не са обсъждали въпроса за YPG, които Турция смята за сирийски вариант на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК). По-рано днес президентът на Литва Гитанас Науседа каза, че балтийските републики са успели да убедят Турция да не блокира обновения план за отбрана и "се договорихме, че той ще бъде одобрен". "Никой не поиска нищо от нас в замята. Всички благодарихме на президента Реджеп Тайип Ердоган за неговата солидарност", допълни Науседа пред журналисти." - в. "Дневник".

"Какво е бъдещето на Алианса и какви средства трябва да отделят държавите-членки за отбрана - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната пред БНТ. В момента Алиансът е в позиция да определи следващата вълна на промени, които ще минат през едно широко обсъждане. Тези теми са изключително важни, понеже ще определят следващите 10 години. Това са теми, свързани с нови рискови заплахи, технологии, засилена роля на Европа. Важни са изводите, които всяка страна ще направи и в частност България, категоричен е Шаламанов. Той коментира и провокативното изказване на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт. "Определено НАТО не е в мозъчна смърт, това е по-скоро послание, което президентът Макрон отправя към ЕС и френските граждани с цел да засили ролята на Франция в европейската отбрана", коментира Шаламанов. По въпроса дали Европа е готова да плаща повече за отбрана, Шаламанов коментира, че Германия вече е дала сигнал, че ще повиши вноската си в общия бюджет. Време е след първия скок в разходите за отбрана, България да има дългосрочна програма за следващите 10 години, допълни експертът. "Ако наистина ще охраняваме небето над Северна Македония, сега е моментът бързо да стартира съвместен проект по закупуване на радари от България, Македония, Албания и Черна гора, тъй като без надеждно предоставяне на въздушна картина от съвременни радари, тази задача е трудно изпълнима", каза Шаламанов. Относно възможността България да охранява въздушното пространство над Северна Македония, Шаламанов заяви, че в мига, в който западната ни съседка стане част от НАТО, тъй като не разполага с изтребители, ще бъде отправена покана към страни, които желаят на ротационен принцип да гарантират въздушния й суверенитет. "Тогава България ще може да направи официалното си предложение, но трябва да бъдат решени въпроси с комуникациите и споделена въздушна картина", каза той. Експертът по отбрана коментира и създаването на военноморски координационен център във Варна, за което стана ясно след разговора на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп. "Това е една много добра инициатива, за която се говори поне от срещата в Уелс от 2014 г. Това е постижимо на стъпки, първо като национално усилие, после като международно усилие. Такива стъпки показват, че България излиза от състоянието от нея да бъде поискано или напомняно нещо", коментира Шаламанов. Много важно е да продължи и текущият стратегически преглед по отбраната и сигурността, който да доведе до една пътна карта, в която България е водеща на Балканите, категоричен е Шаламанов. "Този координационен център всъщност следи всички дейности в Черно море с цел да предотврати напрежението и съответно планиране на всички учения и необходими дейности по засилване на това адаптирано предно присъствие", добави още той." - в. "24 часа".

Размяната на реплики между София и Кремъл за газопровода "Турски поток" също е сред тематичните акценти.

"България умишлено бави изграждането на газопровода "Турски поток" на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин. В Сочи, където се среща със сръбския си колега Александър Вучич, Путин каза, че Русия може да намери начини да заобиколи България "през Южна Европа", ако е необходимо. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви неотдавна, че съвместно с руския си колега ще открият официално "Турски поток" на 8 януари. Проектът, започнал с идея за 4 тръби по почти 16 млрд. куб. м. газ годишно, бе свит до една тръба за турския пазар и втора само за нуждите на Югоизточна Европа и пренос до Унгария. Часове по-рано Вучич обясни, че Сърбия почти е изградила своя участък от проекта, който се появи като алтернатива на недовършения "Южен поток". Путин потвърди, цитиран от ТАСС, че 81% от сръбския участък са изградени и че завършването е въпрос на "близките седмици". Руското ръководство, което обвинява България и за провала на "Южен поток", настояваше, че за изграждане на тръба към Европа след приключване на участъка до Турция биха били необходими бетонни гаранции. По-рано тази година руският енергиен министър Александър Новак потвърди, че България е първата (след Турция) страна, през която газопроводът ще минава на път за Централна Европа и ще продължава в Сърбия и Унгария. Гръцкият маршрут се смяташе за алтернатива. По време на разговора с Вучич Путин е добавил, че е постигната договореност със сръбския колега за създаване в Сърбия на подземни газови хранилища с капацитет до 2 млрд. куб. метра. "Убедени сме, че реализацията на тези мащабни енергийни проекти може забележително да подсили енергийната безопасност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа в цялост." Вучич вече е заявявал, че Сърбия няма да чака България да завърши своята част от трасето. Това е един от трите газопровода, които "Газпром" се надяваше да бъдат завършени до края на годината. Единственият готов обаче е "Силата на Сибир", който доставя газ за Китай. При приключването на другите два според руския енергиен гигант транзитът през Украйна би могъл да стане излишен..." - в. "Дневник".

"Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсифиркация. България спазва процедурите на ЕС, ние не сме нито Сърбия, нито Турция. При нас се одобряват от ЕС и са с 1 милиард по-евтини тръбите и трасето. Ние имаме над 140-150 км, които са изкопани и имат тръби. Преди няколко сдмици бяхме със сръбския министър на границата. Освен това припомням, че открихме връзката с Турция, която при нас се нарича Балкански поток. Може би на Путин му е стара информацията. Но нека заповяда и ще види. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по bTV по повод коментара на руския президент Владимир Путин, че страната ни бави изграждането на "Турски поток". "Аз съм направил всичко, което съм обещал и понеже искат гаранции, аз гаранциите ги имам. Даже в Стратегическото партньорство, което в Белия дом разписах го има това трасе, демек имаме одобрение и от тях, коментира още премиерът Борисов. Сигурно не им е приятно чисто политически, че България е толкова силен, лоялен член на НАТО и ЕС, коментира още премиерът Борисов. Той отбеляза, че България спазва всички правила и препоръки на ЕС. "Да си на камината в Белия дом и то в компанията на неговия заместник - това е много добре", коментира посещението си във Вашингтон Борисов..." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават също, че корейската компания "Хюндай" иска да продаде завода си в България.

"Корейският автомобилен концерн Hundai ce гoтви дa пpoдaдe дъщepнoтo cи дpyжecтвo в Бългapия. Oт oфициaлнo cъoбщeниe нa ĸoмпaниятa дo мecтнaтa фoндoвa бopca cтaвa яcнo, чe дpyжecтвoтo иcĸa дa ce ocвoбoди oт вcичĸи aĸции нa пpoизвoдитeля нa тpaнcфopмaтopи и peгyлaтopи "Xюндaй Xeви Индъcтpиc Ko. Бългapия". Cпopeд инфopмaциятa в нeгo тъpceнaтa цeнa e 24,5 милиoнa дoлapa. B cъoбщeниeтo ce пocoчвa oщe, чe тoвa peшeниe ce нaлaгa c цeл пoдoбpявaнe нa финaнcoвoтo cъcтoяниe нa Нуundаі Еlесtrіс, ĸaтo тo e зaлoжeнo в ĸoнcoлидиpaния финaнcoв oтчeт oт 2018 гoдинa..." - в. "Стандарт".

"Kopeйcĸaтa Нуundаі Еlесtrіс ce готви дa пpoдaдe дъщepнoтo cи дpyжecтвo в Бългapия... B cъoбщeниeтo ce пocoчвa oщe, чe тoвa peшeниe ce нaлaгa c цeл пoдoбpявaнe нa финaнcoвoтo cъcтoяниe нa Нуundаі Еlесtrіс, ĸaтo тo e зaлoжeнo в ĸoнcoлидиpaния финaнcoв oтчeт oт 2018 гoдинa. Бългapcĸoтo дъщepнo дpyжecтвo e нacлeдниĸ нa coфийcĸия зaвoд "Bacил Koлapoв". Πpeз 1997 гoдинa ĸopeйcĸaтa ĸoмпaния ycпявa дa ĸyпи мecтнoтo дpyжecтвo "Eлпpoм-Tpaфo", ĸoeтo paбoти в зaвoдa. Πpeимeнyвaнeтo нa "Xюндaй Xeви Индъcтpиc Ko. Бългapия" cтaвa пpeз 2001 гoдинa, a днec зa нeя paбoтят нaд 500 дyши. Πo-гoлямaтa чacт oт пpoдyĸциятa нa дъщepнaтa фиpмa e зa изнoc ĸъм Eвpoпa, вĸлючитeлнo Гъpция, Beлиĸoбpитaния, Фpaнция, Иcпaния и Xoлaндия, Aзия, Aфpиĸa и Aмepиĸa..." - в. "Сега".

Македония отново присъства на страниците на всекидневниците.

"Северна Македония постигна целта, която преследва от 27 години и ще стане 30-ият член на НАТО, написа премиерът Зоран Заев в социалната мрежа Туитър след края на срещата на високо равнище на Алианса в Лондон. Той добави, че властта в Скопие е осигурила трайна сигурност, икономическо развитие и сигурно бъдеще за страната. Изживяваме мечтата на поколенията преди нас, на всички граждани и лидери на страната ни, които са посветени в реализацията на стратегическия стремеж, който започна с независимостта на нашата държава, написа Заев. "Изпълнява се десетилетният стремеж да направим нашата татковина членка на НАТО", добави македонският премиер." - в. "Труд".

"Смесената българско-македонска комисия по историческите и образователни въпроси работи "с изключително бавно темпо" и двете страни могат да се освободят от баласта само с говорене на истина, а в решаване на проблема могат да помогнат и международни експерти, които познават историята на Балканите. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за "Телевизия 24", в което една от темите е "любовта към България". Въпросът, отварящ темата за комисията и Гоце Делчев, е къде е проблемът, ако с премиера Бойко отношенията са чудесни, а в комисията се водят войни за това кой е Гоце Делчев. В интервю, контрастиращо с предходни коментари за агенция БГНЕС и ролята на България като "измъкнала Северна Македония от изолацията", се повтаря и тезата на премиера Зоран Заев за неадекватността на част от дискусиите в комисията, чиято работа е в застой. "Не може в края на 2019-а и началото на 2020 г. работа на една комисия да е каквато и да било етническа принадлежност на човек, живял преди 150 години", каза още Пендаровски, но добави, че говори, "без да се меси в работата" на историците. Той вероятно има предвид Гоце Делчев, за когото е основният спор в последните месеци. Идеята, обясни президентът, е какво споява двете страни в историята на дадени личности и как може те да се отбелязват заедно. "Предложението за международни експерти бе отхвърлено" Това се случва в момент, когато член на комисията от българска страна твърди, че македонската страна на комисията иска спиране на работата, докато не отминат изборите в западната съседка, или до пролетта. "Ако пише, че историята е споделена, а ти искаш Гоце Делчев да е записан като чист българин, каква е причината аз да го празнувам тогава, ако е само твой", попита реторично Пендаровски. "Трябва да е отчасти твой, отчасти мой, за да можем да го честваме заедно. Това ясно като бял ден." Освен това според него трябва да се изостави идеята, че проблемът е в "комунистическата историография", тъй като в сравнение с други държави югославският комунизъм бил "калифорнийски".За идеята си за включване на международни експерти в работата на комисията той добави: "Мисля, че един от факторите за успех, които стоят зад Преспанския договор, е, че имаше и международно присъствие... макар не само с Нимиц като официален медиатор." Идеята за международни експерти обаче, предложена от Скопие, била отхвърлена от София, заяви Пендаровски." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини