Още от юли водата в язовир "Студена" намалявала, но мерки не били взети

Изображение 1 от 2

  Количеството вода в язовир "Студена", снабдяващ с вода Перник и региона, в началото на тази година е била по-високо от 2017 и 2018 година (виж графиката), но към края на юни то се е оказало с над 35% по-ниско, а в периода юли-октомври се наблюдава "трайна тенденция за намаление на наличния воден обем ", се казва в отговор на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до омбудсмана Диана Ковачева, която е поискала информация във връзка с наложения воден режим. Такъв в Перник и региона не е имало от 1993 година, но от 18 ноември вода има сутрин между 5 и 10 часа и вечер от 17 до 22 часа.

  Въпреки очертаващият се недостиг на вода, от началото на годината чак до края на октомври, от "Студена" е разрешено взимане на 2.32 млн кубика месечно, от които 1.55 млн кубика за битово водоснабдяване. Останалата вода е ползвана от "Стомана индъстри" и "Топлофикация – Перник". От ДКЕВР уточняват, че годишните и месечни режимни графици за ползването на язовирите се утвърждават от министъра на екологията.

  В крайна сметка за ноември първоначално е разрешено да се използват 1.463 млн, от които 1 млн за битово ползване. На 7 и 11 ноември има ново намаление, за да стигне до 1 млн кубика - преди две седмици, когато в язовира има вече 4.759 млн. кубика, при общ обем от 25 млн. кубични метра. За периода 1 януари – 11 ноември "са изчезнали" над 12 900 млн. кубика вода.

  Според изпратените данни от "ВиК – Перник" до ДКЕВР, тази година в "Студена" има приток от 11 908 млн. кубика, а са източени 16 577 млн. кубика, или с 1 млн. кубика повече от разрешения обем. По този повод от комисията пишат на Ковачева, че е поискана допълнителна информация за това, какви мерки е взело водното дружество за намаляване на консумацията в периода август - октомври .

  75% от водата изтича преди чешмите

  Експлоатацията и поддръжката на яз. "Студена" и цялата ВиК мрежа на Перник е възложено от местната Асоциацията по ВИК на "ВиК – Перник" ООД през март 2011 година за 15 години, в което държавата, в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) държи 51%. От писмото на КЕВР се разбира, че дружеството, чийто началник Иван Витанов беше уволнен, е управлявано лошо още през 2017 година.

  Направена проверка от комисията отчита, че има пълно неизпълнение на одобрения бизнес план за посочената година в частта намаляване на загуба на вода. При планирано свиване на течовете до 68.3%, нивата са останали 75.1 на сто. Има и по-ниско изпълнение на предвидените инвестиции, като при планирани 441 хил. лв. за 2017 г. са вложени 243 хил. лв. Проверка е направена и през миналата година, но резултатите от нея още не са официално одобрени от КЕВР, за да бъдат съобщени.

  От комисията посочват, че за грешките и пропуските на "ВиК-Перник" са били уведомени Министерството на регионалното развитие и благоустройството, областния управител, който се явява и председател на местната "Асоциация по ВИК". От КЕВР обаче уточняват, че неизпълнението на бизнес плановете не е повод за прекратяване на договорите и дори не може да се последва и от санкции.

  Източник: dnevnik.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 12.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  12 авг 2020
  Последни новини