Още от юли водата в язовир "Студена" намалявала, но мерки не били взети

Изображение 1 от 2

    Количеството вода в язовир "Студена", снабдяващ с вода Перник и региона, в началото на тази година е била по-високо от 2017 и 2018 година (виж графиката), но към края на юни то се е оказало с над 35% по-ниско, а в периода юли-октомври се наблюдава "трайна тенденция за намаление на наличния воден обем ", се казва в отговор на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до омбудсмана Диана Ковачева, която е поискала информация във връзка с наложения воден режим. Такъв в Перник и региона не е имало от 1993 година, но от 18 ноември вода има сутрин между 5 и 10 часа и вечер от 17 до 22 часа.

    Въпреки очертаващият се недостиг на вода, от началото на годината чак до края на октомври, от "Студена" е разрешено взимане на 2.32 млн кубика месечно, от които 1.55 млн кубика за битово водоснабдяване. Останалата вода е ползвана от "Стомана индъстри" и "Топлофикация – Перник". От ДКЕВР уточняват, че годишните и месечни режимни графици за ползването на язовирите се утвърждават от министъра на екологията.

    В крайна сметка за ноември първоначално е разрешено да се използват 1.463 млн, от които 1 млн за битово ползване. На 7 и 11 ноември има ново намаление, за да стигне до 1 млн кубика - преди две седмици, когато в язовира има вече 4.759 млн. кубика, при общ обем от 25 млн. кубични метра. За периода 1 януари – 11 ноември "са изчезнали" над 12 900 млн. кубика вода.

    Според изпратените данни от "ВиК – Перник" до ДКЕВР, тази година в "Студена" има приток от 11 908 млн. кубика, а са източени 16 577 млн. кубика, или с 1 млн. кубика повече от разрешения обем. По този повод от комисията пишат на Ковачева, че е поискана допълнителна информация за това, какви мерки е взело водното дружество за намаляване на консумацията в периода август - октомври .

    75% от водата изтича преди чешмите

    Експлоатацията и поддръжката на яз. "Студена" и цялата ВиК мрежа на Перник е възложено от местната Асоциацията по ВИК на "ВиК – Перник" ООД през март 2011 година за 15 години, в което държавата, в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) държи 51%. От писмото на КЕВР се разбира, че дружеството, чийто началник Иван Витанов беше уволнен, е управлявано лошо още през 2017 година.

    Направена проверка от комисията отчита, че има пълно неизпълнение на одобрения бизнес план за посочената година в частта намаляване на загуба на вода. При планирано свиване на течовете до 68.3%, нивата са останали 75.1 на сто. Има и по-ниско изпълнение на предвидените инвестиции, като при планирани 441 хил. лв. за 2017 г. са вложени 243 хил. лв. Проверка е направена и през миналата година, но резултатите от нея още не са официално одобрени от КЕВР, за да бъдат съобщени.

    От комисията посочват, че за грешките и пропуските на "ВиК-Перник" са били уведомени Министерството на регионалното развитие и благоустройството, областния управител, който се явява и председател на местната "Асоциация по ВИК". От КЕВР обаче уточняват, че неизпълнението на бизнес плановете не е повод за прекратяване на договорите и дори не може да се последва и от санкции.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини