Киномания 2019: Любимите филми на едно място

Този месец София има ясно усещане за кино

Тази година, подобно на предишните, кинофестивалът „Киномания“ може да се похвали с доста добра селекция на филми. С годините организаторите се научиха, че изборът от кино е интересен и все по-разнообразен. Тази година селекцията е съставена от по-комерсиалното кино, което така и не стига до родните екрани. Онези заглавия, за които само четем и слушаме. Има и много европейско кино и специален акцент върху българското кино.

Болка и величие

Най-новият филм на Педро Алмодовар е нещото, заради което всички очакваме Киномания. Всичко, което Алмодовар предлага на публиката си е качествено. Тук за шести път той работи с Антонио Бандерас. Той влиза в ролята на Салвадор Мало – застаряващ, самотен режисьор, нещо като алтер его на самия Алмодовар.

Салво непрекъснато се връща към спомените си, най-вече към своята майка, изиграна от Пенелопе Круз, както и към първите си любовни трепети към друг мъж. Както е известно почти всички филми на Алмодовар са вдъхновени от негови лични преживявания или спомени. „Болка и величие“ не прави изключение. Докато на голям екран Салвадор Майо преосмисля живота си, самият Алмодовар прави същото.

От сексуално пробуждане, през любовни провали, до идолите в киното, бедното детство и споменът за майката, всичко в този филм крещи Аломодорар. Филмът вече имаше премиера по време на Киномания, а по кината излиза на 6 декември.

Вади ножовете

Ако обичате мистериите, то новият криминален трилър ала Агата Кристи, дело на Райън Джонсън, определено ще е вашата чаша чай. В него Даниъл Крейг влиза в ролята на Беноа Блан – прочут детектив, който получава като задача да разследва убийството на богат автор на криминални романи на име Харлан Тромби. Жертвата загива точно на 85-тия си рожден ден, а всички от алчната фамилия на Тромби са заподозрени.

Когато Марта, южноамериканската болногледачка на писателя, се оказва въвлечена в мистерията, става ясно че ничии тайни няма да бъдат опазени. Райън Джонсън, който се вдъхновява от Хичкок и Агата Кристи и им отдава своята почит с продукцията си. Крейг си партнира на голям екран с Крис Евънс, Джейми Лий Къртис, Тони Колет, Ана де Армас и Кристофър Плъмър.

С остроумни диалози и неочаквани обрати те успяват да държат зрителя в напрежение до самия край, който също ще се окаже напълно изненадващ. Премиерата е първо на Киномания, а след това и в комерсиалните кина. Защото зимата е перфектният сезон за мистерии.

Джуди

Рене Зелуегър се завръща към качественото кино, с което я помним с този биографичен филм, в който тя се трансформира, по-добре от предния път, в Джуди Гарланд. Филмът е екранизация по пиесата на Питър Купър „Краят на дъгата“ и има за цел да представи един интимен портрет на Джуди Гарланд, като проследява последната година от живота й.

В началото на филма Джуди е бездомна, разорена и почти изхвърлена от света на Холивуд. В опит да постигне някакъв контрол върху кариерата и живота си, Гарланд приема работа в лондонски театър. Целият процес е пълен с конфликти – Гарланд отказва да репетира, тревожи се, страда от безсъние и вече е алкохолик, но веднъж излязла на сцената, нещата се променят.

Режисиран от Рупърт Гулд „Джуди“ проследява тези бурни месеци в Англия, пълни със сценичните триумфи и катастрофи, един вихрен брак и едно приятелство. „Джуди“ прави своята премиера на „Киномания“, а след това излиза и по кината в средата на декември.

Един дъждовен ден в Ню Йорк

Може ли да има година без филм на Уди Алън? Един от най-продуктивните режисьори в модерното кино беше замесен в скандал и Amazon се отказаха от сделката, която сключихе с него за три поредни филма. „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ е едва първият. Действието се развива на едно от любимите места на Уди Алън в целия свят, мястото, което той не напуска, освен за да снима – Ню Йорк.

Тук Голямата ябълка се превръща в красив и романтичен декор на историята на Гетсби Уелс и младата и наивна Ашли. В ролите са Тимъти Шаламе и Ел Фанинг, които са едновременно невинни и смели и безстрашни. „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ все пак получи разпространение на ограничени места и държави и България е една от тези, които се осмелиха. Датата е 16 ноември, а мястото е Киномания.

Джоджо Заека

Тайка Уайтити, новозеландски режисьор със специфично чувство за хумор, ни поднася остра сатира посветена на фашизма и неонацизма този път. Джоджо Белцер е дете, изпреварило възрастта си, което расте в Германия по време на Втората световна война. Неловко сред връстниците си, но горд член на Хитлерюгенд, Джоджо прекарва повечето от времето си със своя въображаем приятел Адолф – пухкава, енергична и бъбрива версия на фюрера.

Потънал напълно в нацистката ненавист, Джоджо е раздразнен, когато открива, че майка му Рози подпомага Съпротивата, укривайки евреите, които той е учен да мрази. Германия върви към колапс, а Джоджо е изправен пред избора дали да се придържа към омразата или да преоткрие хуманността си. „Джоджо Заека“ се движи по опасно тънка жица, съсипвайки антисемитизма на нацистката епоха като намира ясни паралели с днешното фашистко промиване на мозъци. Сатира с емоционално въздействие, ето това е този филм.

Източник: https://blog.neterra.tv/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини