Доналд Туск е новият председател на Европейската народна партия

вропейската народна партия (ЕНП) избра Доналд Туск за председател с 491 гласа "за" и 37 "против". Той ще наследи на поста Жозеф Дол от 1 декември.

Туск беше единственият кандидат за лидер на ЕНП. За пръв път източноевропеец ще ръководи голямото семейство на десницата в ЕС, в което членуват партии като Християндемократическия съюз от Германия и "Републиканците" от Франция. Част от него е и ГЕРБ.

Шейсет и две годишният Туск заемаше през последните пет години един от ключовите постове в европейските институции - председател на Европейския съвет. Той ще отстъпи на 1 декември мястото си на бившия белгийски премиер Шарл Мишел. Преди това Туск бе министър-председател на Полша от 2007 до 2014 г.

Мандатът на председателя на ЕНП е тригодишен и може да бъде подновяван неограничен брой пъти. Белгиецът Вилфрид Мартенс ръководи партията 23 години (1990 - 2013 г.).

От създаването й през 1976 г. ЕНП е имала петима председатели: двама белгийци, един холандец, един французин и един от Люксембург.

По-късно днес се очаква ЕНП да избере 10 зам.-председатели. Един от кандидатите е българският еврокомисар Мария Габриел.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини