Десетте най-добри филма за декадата (според самите зрители)

Във времена, когато Rotten Tomatoes и сходните му сайтове за обобщени оценки от критиката, все повече губят доверието на обикновения киноман, демонстрирайки драстична разлика между оценките на феновете и киножурналистите, за мнозина рейтингите на потребителите в IMDB са останали последният истински показател за качествата на дадена лента.

В този контекст, огромният и непрестанно променящ се Топ 250 на Internet Movie Database се счита за един от най-легитимните и показателни за мнението на зрителите списъци с най-качествените филми на всички времена. За тази легитимност се грижи пазен в сериозна тайна алгоритъм. Двете му основни правила – за Топ 250 класацията се зачитат единствено гласовете на регулярно гласуващите потребители на сайта (с което ловко се отсяват водени от сляпа омраза или любов зрители, наминали, за да дадат 1/10 на Кръстникът или 10/10 на Здрач Част-Някоя-Си), а за да попадне дадено заглавие в „Топ“-а, то трябва да има минимум 25 000 гласа.

 

Казваме всичко това, защото сега, когато до края на декадата остават броени седмици, ще използвам именно IMDB, за да ви представя едно акуратно зрителско Топ 10 на най-важните филми за отминалите десет години. Изрично подчертавам, че в списъка са включени единствено ленти, излезли на екран от началото на 2010-та насам, защото в противен случай това Топ 10 ще се напълни с познати на абсолютно всеки класики като Изкуплението Шоушенк, Кръстникът или Форест Гъмп.

И така, кои според зрителите са най-добрите филми на настоящата декада?

10. Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)

Рейтинг: 8,4

Привидно детински (заради анимационния си формат) и несериозен (заради комиксовата си основа) това всъщност е един зареден с вихрено въображение и много, много красив филм, за който доста анализатори твърдят, че ще промени анимационната индустрия такава, каквато я познаваме.

9. Capernaum (2018)

Рейтинг: 8,4

Труден за гледане, сърцераздирателен и оставящ траен белег в киноманските спомени, този ливански филм с право е превъзнасян от критиката (която по-горе, така да се каже – разкритикувахме, но понякога критиците и феновете все пак са единодушни). Това е и най-успешният филм, създаден в Близкия Изток изобщо.

8. Intouchables (2011)

Рейтинг: 8,5

Забравете за противоречивия холивудски римейк The Upside с Брайън Кранстън и Кевин Харт. Истината е във френския оригинал, зареден с неподправена топлина, радост и желание за живот.

7. Whiplash (2014)

Рейтинг: 8,5

Започнал пътя си като взривил фестивала за независимо кино в Сънданс късометражен филм през 2013-та, година по-късно филмът на Дейвид Шазел се разгърна в своя пълнометражен блясък. Възпламеняващ, напрегнат и странно интимен, според киноманите това е най-добрият музикален филм (или по-точно – филм за музиката) на нашето време.

6. Avengers: Infinity War (2018)

Рейтинг: 8,5

Чудовищен като мащаби, изненадващо смел и зареден с повече емоции от всички филми на така наречения Marvel Cinematic Universe до този момент, Infinity War не просто показа, че десетгодишното чакане си е струвало, но и окончателно наложи Marvel и комиксовите му герои на филмовата сцена като мастодонт, пред който всички останали блокбъстъри трябва да треперят.

5. Avengers: Endgame (2019)

Рейтинг: 8,5

Когато вдигнеш залозите с филмово събитие като Infinity War е трудно да угодиш на всички и директното продължение Endgame не се оказа толкова безупречно, колкото се надявахме. Но пък отново получихме епохално зрелище. Драматичният финал на Avengers сагата се класира като най-успешният финансово филм за всички времена, а по-високото му място в класацията, въпреки сходния рейтинг с Infinity War, се дължи на по-големия брой гласове за него (това, прочее, важи за всички филми с еднакъв рейтинг в този списък).

4. Parasite (2019)

Рейтинг: 8,5

Роден в извратения, блестящ ум на Бонг Джуун-хоу и отличен със Златна палма под бурните аплодисменти в Кан, Parasite се превърна в едно от неочакваните събития на годината (или поне неочаквано за тези, които не следят с възторг кариерата на корейския режисьор, при който – както се казва – слабо няма). Това е меко казано странен, но и неоспоримо гениален филм – едно яростно политическо послание, което някак успява да запази комичния си тон въпреки тежките теми, които засяга.

3. Interstellar (2014)

Рейтинг: 8,6

Зашеметяващ визуално, провокативен шедьовър на фантастичното кино, Interstellar повдига много въпроси и въпреки разединилата зрителските мнения развръзка, заслужено заема мястото си сред най-обичаните филми на режисьора-чудо Кристофър Нолън. Според киноманите това е най-добрата космическа фантастика на декадата и аз не споря с тях.

2. Inception (2010)

Рейтинг: 8,8

Привидно жестоко оплетен, но реално гениално подреден сценарий, масивна, невиждана до тогава (че и до днес, реално, въпреки някои бледи имитации) визия и финал, който се дискутира разпалено декада по-късно. Събрал в своя усукващ се свят, плъзнал се на ръба между сън и реалност, чудовищен актьорски ансамбъл. Филмът на Кристофър Нолън с право се счита за една от най-заредените с въображение ленти на всички времена.

1. Joker (2019)

Рейтинг: 8,9

Големият победител носи блед грим и изкуствена усмивка, прикрила тежки психически проблеми. Задминал със завидна лекота за броени месеци филми, които са се доказвали с години, за да попаднат в тази класация, Жокерът на Хоакин Финикс с лудешки смях зае мястото си като най-добрия филм на декадата според киноманите. Можете да откриете мнението ми за лентата на Тод Филипс в пространното ми ревю на линка по-долу.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини