Театър „Дани и Деси“ шашна Холивуд в Малайзия с иновативни похвати в кукления театър

    Екипът на професионалния частен театър „Дани и Деси“ -Таня Евтимова и съпругът и инж. Атанас Евтимов донесоха в България и в Хасково две от големите награди от Световния куклен фестивал в Борнео „Rainforest“. Той се проведе в град Кучинг в средата на ноември с участието на 57 куклени артисти от 17 страни от пет континента.

    Дървените пластики на птицата саравак-символ на град Кучинг, са награди за „Дани и Деси“ от детската публика на арт форума и за иновации в кукленото изкуство за спектакъла им „Принцеса Капчица“.

    В него сценарият и режисурата са на Таня Евтимова, куклите са работа на инж. Евтимов, а авторската музика е на дъщеря им - Десислава Димова. Представлението е феерия от музика, звуци и светлина, репликите в него са малко, но пък спектакълът е много въздействащ, разказаха двамата учредилите на театър „Дани и Деси“ и участници в постановките -Таня, като режисьор, сценарист и кукловод, а Атанас, като осветител, сценограф, озвучител и "всичко останало", както сам казва.

    Създаденият от инж. Евтимов цилиндър, в с прожектори  играта на светлини от които пресъздава морското дъно и в който се развива цялото действие на „Принцеса Капчица“, привлякъл сериозно вниманието на колегите му от останалите държави участнички във фестивала. А директорът на фестивала и член на журито - Род Петрович, който работи в Холивуд, признал, че такава конструкция не е виждал досега дори в Меката на ефектите.

    В рамките на Световния фестивал трупата от Хасково се е включила и в поставянето на национален рекорд на Малайзия по брой куклени артисти, участващи в парад по улиците на Кучинг. 600 души са минали с кукли по улиците на града.

    За участието си във форума в Малайзия театър „ Дани и Деси“ е подпомогнат по програма „Мобилност“ на Министерството на културата.

    "Иска ни се да имаме повече възможности да работим по проекти и в Хасково, защото имаме много иновативни идеи за развитието на децата чрез куклите и театъра в детските градини, но досега нито един проект, с който сме кандидатствали по програмата на община Хасково, която финансира творчески проекти и културни дейности, не е бил одобрен", със съжаление отбелаза Таня Евтимова.

    Преди години кукловодите са имали предложение за създаването на куклен уличен фестивал в Хасково, с обещание за помощ в организацията му от кмета на испански град, където години подред двамата са били участници в техния фестивал.  “От местната власт тогава обаче ни отказаха дори разговор с мотива, че в нашия град хората няма с какво хляб да си купят, та да се мисли за театър“, сподели Таня Евтимова. Сподели обаче и една от мечтите си в навечерието на 25-годишнината от създаването на Театър „Дани и Деси“ -с подпомагане от общината да бъде създадена детско куклено-театрално студио. „Ние правим театър с идеи, работим за възпитанието на децата, провокираме ги да мислят. Нашите спектакли не са само шоу“, отбеляза Таня Евтимова.

    В годините театралите са спечели много награди по световните сцени на кукленото изкуство. Днес за първи път те показаха и една от най-ценните награди за тях, която е от правителството на Китай и им е присъдена през 2017 година, като единствени представители на Европа в проекта“ Културен сезон между Китай и страните от Централна и Източна Европа“.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини