Динозаврите живели на другия край на Млечния път (видео)

Ученият от НАСА Джеси Кристиансен направи видео, което проследява движението на нашата Слънчева система в Млечния път, когато динозаврите се появили, изчезнали и били заменени от бозайниците на Земята.

Нашето Слънце обикаля около центъра на галактиката, като едно завъртане отнема 250 милиона години. Динозаврите бродели по Земята, когато планетата се намирала от другата страна на Млечния път.

Орбитата на нашата Слънчева система ни държи точно на правилното разстояние от хаотичния център на галактиката за съществуването на живот.

Всъщност движението на галактиката е по-сложно от показаното във видеото, отбелязва Business Insider. Останалите звезди и планетарни системи в Млечния път също се движат с различна скорост и в различни орбити. Вътрешните части се въртят по-бързо от външните области.

Нещо повече - самата галактика се движи през космоса, като бавно се приближава към близката галактика Андромеда. 

"В анимацията изглежда, че сме се върнали на същото място, но в действителност цялата галактика е изминала много дълъг път", казва Кристиансен. "По-скоро е като спирала през космоса. Докато цялата галактика се движи и се въртим около центъра, се образува тази спирала."

Така че при въртенето на Слънчевата система около галактическия център ние не се връщаме към фиксирана точка. Мястото е различно от последния път, когато сме били тук.

За Земята обаче няма драстична разлика - тя все още поддържа сложен живот. Това отчасти е благодарение на галактическата орбита на нашето Слънце. „Нашата Слънчева система не пътува до центъра на галактиката“, каза Кристиансен. "Винаги сме на това разстояние."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини