Пощите вдигат драстично цените

Поскъпват някои от най-масовите услуги:

• Кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети „с и без предимство” за страната.
• Кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети „с и без предимство” за чужбина.
• Допълнителната универсална пощенска услуга „препоръка” за чужбина.

Основание за промяна на цените на международните пратки е промяна във възнагражденията за доставка на международни писмовни пратки (крайни такси) на чуждите пощенски администрации, обясняват от държавното дружество.

"Български пощи" работят с регулирани цени и увеличението е в рамките на инфлацията. Имало и увеличение на разходите за материали, разходите за амортизации и разходите за възнаграждения, припомнят от пощите, и че минималната работна заплата през 2019 г. е увеличена от 510 лв. на 560 лв.

Средното поскъпване при международните пратки – писма, малки пакети и печатни произведения „без предимство“ е около 15%., като в тегловите стъпки за пратки над 1 кг цените се запазват и нямат промяна.

За препоръчаните пратки за чужбина, които са пратки „с предимство“ във формат Е , изменението на цената е между 7 и 20%. При препоръчаните пратки цените за тегловите стъпки над 1 кг също се запазват.

Променя се цената на допълнителната услуга „препоръка“ от 4,00лв. на 4,90лв. Причината затова е увеличението на дължимата стойност за доставка на препоръчана пратка в чужбина, определена във Всемирната пощенска конвеция, посочват още от "Български пощи".

Поскъпват и пратките за страната. Средното изменение на писмовните пратки (писма, малки пакети и печатни произведения) „без предимство“ e 6,9%.

Поскъпването на писмовните пратки „без предимство“ във формат Е (големи) ((препоръчаните пратки) е средно 15%. Същото е и увеличението на цените на писмовните пратки „с предимство“ и в трите формата.

Цените на непрепоръчана кореспондентска пратка „без предимство“ до 50 грама,  откритата пощенска картичка „без предимство“, препоръчаните писмовни пратки „с предимство“ над 1 кг. за чужбина, - вътрешните и международни колетни пратки, допълнителната услуга „обявена стойност“ за страната и чужбина, цената на услугата „препоръка“ за страната и писмовните пратки „с/без предимство“ за чужбина, формат P, G и E, остават без промяна.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини