На фона на протести Съдебният съвет избира нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) днес изслушва, а след това ще гласува кандидатурата на единствения номиниран за главен прокурор - Иван Гешев. Това е финалната стъпка от процедурата по избора на наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари 2020 г. Съдебният съвет заседава на фона на пореден протест срещу номинацията на Гешев.

"Дневник" следи на живо избора на нов главен прокурор.

11:10 Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че са постъпили 107 въпроса към Гешев. На част от тях той е дал писмен отговор от кандидата за главен прокурор. Кирилов каза, че по закон има възможност да бъде отделен половин час за отговорите, но времето за това може да бъде удължено. "Обемът от въпроси е безпрецедентен. Отделно, без да съм специалист, в посока на твърденията за това каква е процедурата, ще кажа, че на мен поне не ми е известна такава процедура – публична, с изслушване онлайн и излъчвано националната телевизия и да се задават въпроси. За мен не е проблем, не бързам за никъде, ще отговоря на всички въпроси. Но зад тези въпроси седят две неща – компрометиране на процедурата и компрометиране на кандидата, включително и натиск към президентската институция", каза Гешев преди да започне да отговаря на въпросите.

10:55 Всички 23-ма членове на ВСС гласуваха единодушно да останат в залата и да продължат изслушването на Иван Гешев. От всички 24 членове от заседанието отсъства Цветинка Пашкунова от съдийската колегия.

10:51 Сигнал за бомба в сградата на ВСС е постъпил на телефона на секретаря на представляващия съвета Боян Магдалинчев. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов прекъсна изслушването на Иван Гешев и даде думата на Магдалинчев, който обяви, че са му докладвали, че има сигнал за поставена бомба в сградата на ВСС. Членовете на съвета обсъждат дали да продължи изслушването, или да бъде прекъснато.

10:40 Иван Гешев започна представянето на концепцията си за управление на прокуратурата, ако бъде избран за главен прокурор и заеме поста през следващите 7 г. "Концепцията ми не е научен труд, а с чисто практическа насоченост и към нея не може да има претенции за академичен труд. Ще кажа уверено, че ще се справя със задачите и проблемите, както и че ще имам съответния административен капацитет. Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление. Това не е само мое мнение, но и на почти цялата професионална общност, видно от безпрецедентния обем от становища, които постъпиха във ВСС. Част от мотивацията ми е свързана и с това, че в България съществуват политико-икономически кръгове, които имат и медийно влияние и които определено са засегнати от действията на прокуратурата и прилагането на закона. Това, което те правиха през годините, е да се хранят от това говорене и да изграждат идеологическата си база върху компромати срещу прокуратурата", заяви Гешев.

10:35 Протестиращи срещу избора на Иван Гешев блокираха столичния бул. "Мария Луиза", в близост до сградата на ВСС, където в момента тече изслушването на кандидата.

10:25 Протестно шествие срещу избора на Иван Гешев спря движението по бул. "Цар Освободител". Вчера "Демократична България" обяви, че прекратява предизборната си кампания в цялата страна и призовава симпатизантите си на протест срещу "инсталирането" на Иван Гешев за главен прокурор. 

10:00 Заседанието бе открито от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който представи кандидатурата и обяви, че 10 организации са отправили въпроси към Гешев.

9:30 Засилено е присъствието на полиция и жандармерия в района около сградата на ВСС, където се провеждат два протеста - в подкрепа и срещу избора на Иван Гешев. Протестиращите срещу избора на Гешев не са допуснати пред ВСС, а мястото пред сградата на кадровия орган е запазено за демонстриращите в негова подкрепа. От МВР съобщиха, че причината е, че те първи са поискали разрешение от общината за провеждане на протеста. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини