Великобритания изгражда собствен реактор за термоядрен синтез

Великобритания се включва в надпреварата при термоядрения синтез и възнамерява за 20 години да изгради своя първи токамак. Това е компактният термоядрен реактор STEP, в който британското правителство инвестира 220 милиона паунда.

Безопасната и почти безкрайна термоядрена енергия от десетки години си остава недостижима мечта на човечеството. Засега нито един термоядрен реактор не е успял да генерира повече енергия отколкото изразходва. Но редица държави и частни компании инвестират огромни суми в тази технология, като в Южна Франция се строи най-големият токамак с име ITER, който е плод на усилията на международната общност.

Сега Великобритания официално се присъединява към тази надпревара. Малко късно, но с намерение бързо да навакса пропуснатото. Британското правителство също инвестира немалка сума в проекта STEP (Spherical Tokamak for Energy Production) в размер на £220 милиона или около $283 милиона.

„Не мога да кажа дали тази сума е достатъчна или не, но това са реални пари“ – заяви Тим Луис, научният ръководител на проекта STEP.

Също както във Франция и САЩ, британският термоядрен реактор е тип токамак, в който се използват магнитни полета за удържане и компресиране на йонизиран газ във вид на тороидален пръстен, съставен от деутерий и тритий, от който чрез термоядрен синтез се получава хелий с отделянето на огромно количество енергия.

Британският реактор не голям и е проектиран да бъде с диаметър около 10 метра. Но поддържането на необходимата много висока температура в толкова малко пространство е още по-сложна задача.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини