Общуването на роден език най-важно за работодателите в областта

На заседание на Областната комисия по заетост, председателствана от заместник областния управител Севда Камбурова, днес бяха обобщени резултатите от второто за годината анкетно проучване на потребностите от работна сила в Кърджалийско.

Все още има фирми, които не ползват интернет и електронна поща, сочат резултатите от обследването. Много от работодателите, които развиват семеен бизнес, в това число и личните лекари, нямат намерение да назначават нов персонал или да обучават настоящия. Мнозина не проявяват интерес към анкетирането или директно отказват да участват в него. Други са преустановили дейността си или са през закриване.Съществуват и такива, при които само регистрацията им и адресът на управление са в област Кърджали, а дейността им е изнесена в други региони на страната.

По профил на работодателите: най-активно участие в анкетирането са взели работодателите от сектор Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство - 41,7%, следвани от сектор Държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа - 19,1% и на трето място - от сектор Индустрия - 18,4%.

Най-голям брой от анкетираните считат, че най-важни за персонала са знанията и уменията На самоконтрол и дисциплина държат 93,4%, на работа под напрежение - 76,2%. Най-малко работодателите ценят у персонала практическите знания и умения за организиране и провеждане на обществени поръчки, подготовка на тръжна документация и участие в търгове - 11,5%.

Най-често работодателите считат, че компетентностите, които персоналът във фирмата е необходимо да притежава са: Общуването на роден език - 40,4%, следвани от Инициативност и предприемачество - 22,9% и на трето място Математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки -  12,2%. Най-рядко предпочитани компетентности в персонала са общуване на чужди езици - 0,0% и културна осъзнатост и творчество - 0,6%.

От 5 291 анкетирани работодатели от областта, в следващите 6 месеца нов персонал ще търсят едва 32,5% от тях. През следващите 12 месеца работодателите смятат да наемат специалисти с квалификация по следните професии: Шивач - 1 363, Шлосер - 504, Строител. Най-малко ще наемат Монтьор на транспортна техника и Организатор Интернет приложения - от 22 работодатели.

През следващите 12 месеца работодателите предвиждат да наемат специалисти с квалификация по следните професии, изискващи правоспособност и/или висше образование: Лекар - 332, Специалист здравни грижи - 178 и Медицинска сестра - 132. По-малка потребност има от Психолог и от ИКТ специалист - 22.

За потребността от кадри 64,3% от работодателите отговарят с „Да“ на въпроса: „Срещате ли затруднения при намиране на работна сила?“.

Най-големи затруднения работодателите намират при търсенето на шивачи, строители, шлосери, лаборанти, продавач-консултанти,  сервитьори и строител-монтажници.

След 3-5 години очакванията на работодателите са, че ще търсят и наемат специалисти с висше образование от направленията  информатика и компютърни науки, администрация и управление, машинно инженерство и архитектура, строителство и геодезия. По-малко търсени специалисти ще има в професионални направления туризъм и електротехника, електроника и автоматика .

При специалистите със средно образование дефицитни се очертават  професионалните направления: производство на текстил, облекло, обувки и кожи и строителство. По-малко търсени специалисти ще има от профилите електротехника и енергетика, хотелиерство и ресторантьорство.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
14 юли 2020
Последни новини