Съветът на ЕС одобри Кьовеши за европейски главен прокурор

Съветът на Европейския съюз, представляващ държавите членки, днес одобри назначаването на Лаура Кодруца Кьовеши за първия европейски главен прокурор. Сега остава изборът й да бъде одобрен от Европейския парламент, но там не се очакват изненади, предвид че евродепутатите от самото начало подкрепят номинацията й.

По думите на Анна-Моя Хенриксон, правосъден министър на Финландия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, "приоритет за Съвета е Европейската прокуратура да започне да работи от ноември 2020 г.". Министърът посочи, че като първи заемащ тази длъжност работата на Кьовеши, чийто мандат ще е 7 години, ще се състои по-конкретно в изграждането на административна и оперативна структура на службата и на добри работни отношения с националните съдебни власти.

Преговорите между Европейския парламент и съвета се водеха от пролетта. Екипът на европарламента подкрепяше Кьовеши въпреки първоначалната съпротива на държавите членки. Кандидатурата на Кьовеши бе проблем за съвета, който преди това настояваше за избирането на французина Жан-Франсоа Бонер, но през юли Франция изненадващо се съгласи да подкрепи румънката за сметка на собствения си кандидат.

Европейската прокуратура, която се очаква да поеме функциите си до края на 2020 г., ще бъде независим орган и ще има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи бюджета на ЕС, като измами, корупция, изпиране на пари, трансгранични измами с ДДС над 10 милиона евро. Списъкът с престъпления може да се разшири в бъдеще, включвайки например тероризъм.

Досега 22 държави членки са се присъединили към Европейската прокуратура. Петте страни, които в момента не участват, са Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания. Те могат да се присъединят в бъдеще.

Централният офис на прокуратурата ще се намира в Люксембург. Освен главен прокурор ще има и колегия от прокурори от всички участващи държави.

Как се стигна дотук

По време на петгодишния мандат на Кьовеши начело на Националната дирекция за борба с корупцията осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което й спечели похвали от ЕС, от групи на гражданското общество и частни инвеститори. Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер. Румънското правителство, което председателстваше Съвета на ЕС през първата половина от годината, активно пречеше на избора на Кьовеши - както по дипломатически път, така и чрез съдебни обвинения и разпити за антикорупционната ѝ дейност.

Отчасти заради съпротивата на Букурещ през февруари правителствата на ЕС посочиха Жан-Франсоа Бонер от Франция за своя предпочитан кандидат за европейски главен прокурор. По-късно същия месец обаче членовете на Европейския парламент избраха Кьовеши, поставяйки началото на продължителен застой в разговорите със Съвета на ЕС (обединяващ държавите членки), тъй като постът не може да бъде запълнен, докато двете институции не стигнат до споразумение.

Изглеждаше, че спорът ще продължи дълго време, след като няколко кръга преговори се провалиха. През юли обаче Франция промени позицията си и подкрепи Кьовеши.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини