Япония се бори с мощна буря, тайфунът Хагибис взе първа жертва

Мощният тайфун Хагибис, който връхлита Япония, взе първата си жертва. Мъж е загинал при пътен инцидент, когато силните ветрове преобърнали автомобилът, с който пътувал. Още четирима души са пострадали в префектура Чиба на изток от Токио, сред тях има и 3-годишно дете. 

Тайфунът Хагибис, чието име от филипински означава "скорост", се очачва да удари главният остров на Япония Хоншу, месец след като друг мощен тайфун унижощи и нанесе сериозни щети на над 30 хиляди къщи в страната, припомня БНТ. До момента над 16 хиляди домакинства са без ток, десетки магазини, фабрики и метростанции са затворени като предпазна мярка. Над 1600 полета са отменени.

В столицата тайфунът вече причини големи смущения в трафика на градския транспорт и отмяната на няколко международни спортни събития. 

Страната се бори с най-мощната буря от 60 години насам. Има десетки ранени, издадени са предуппредупреждения за евакуация за над един милион души.

Няма информация за пострадали български граждани, съобщава МВнР.

Българското посолство в Токио следи ситуацията и съветва българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Япония, да спазват препоръките и указанията на местните власти и да следят редовно уебстраницата на Японската метеорологична агенция https://www.jma.go.jp/en/warn.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Токио на тел.: +81 3 3465 1021 и в извънработно време на тел.: + 81 80 7966 5608

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини