Борисов разговаря с краля на Йордания. Пресата

Вестниците в понеделник проследяват посещението на премиера Борисов в Йордания.

"България и Йордания приоритетно ще си сътрудничат в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействие на тероризма, екстремизма и трафика на хора. Двете страни ще се опитат да разширят възможностите за обмяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с тази цел. Това заяви българският премиер Бойко Борисов в Аман днес, където се срещна с йорданския си колега Омар Раззаз. По-късно на среща с краля на Йордания Абдулла II бин ал Хусейн бе договорено България да е домакин на процеса "Акаба", както ще бъде на Берлинския процес. Той е иницииран от Абдула II през 2015 г. за засилване на международното и регионално сътрудничество срещу опасностите от тероризма, радикализацията и насилствения екстремизъм. До момента такива форуми са проведени в Йордания, Албания и Нидерландия. Акцент в разговорите в Йордания бе темата за бежанците и мигрантският натиск, съобщиха от Министерския съвет. Според Борисов страната ни е длъжна да подпомогне Йордания при справянето с проблема с мигрантите, съобщи "Фокус". На срещата с Раззаз българският премиер добави, че е необходимо двете страни да работят и за търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите. Темата е обсъдена и на срещата с краля на Йордания. "Йордания и кралят Абдулла II бин ал Хусейн се ползват с изключителен авторитет в Европа заради балансираната му политика в региона. Имаме сходство в позициите по основните световни и регионални проблеми. Оценяваме активния диалог и добрите отношения на Йордания с ЕС", обясни Борисов на Раззаз. По-късно на разговор с краля българският премиер допълни: "Високо оценяваме ролята на Йордания като "остров на стабилност" в регионален план и нейната балансирана международна политика". "Кралят отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България, затова и днес затвърждаваме това приятелство", заяви от своя страна министър-председателят на Йордания Омар Раззаз, съобщи правителствената информационна служба. Той отбеляза историческите връзки между двете държави, особено в търговията. Акцентира също върху активността на Йордания по отношение на развитието на фармацевтиката и информационните технологии. Двете страни подписаха меморандум за сътрудничество в сферата на туризма, където Раззаз отбеляза ръст. Министър-председателят на България и кралят на Йордания дадоха изключително висока оценка на общите действия в сферата на туризма и опазването на културното наследство, съобщиха по-късно от Министерския съвет." - в. "Дневник".

"Благодарение на толерантната политика, която водим, догодина ще сме домакини на процеса "Акаба". Тази инициатива е важна, защото ситуацията в Сирия и Либия е изключително сложна. Процесът "Акаба" има две основни теми - борбата срещу тероризма и радикализма. И по двете теми София ще бъде домакин. Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук..." - в. "Труд".

"Йорданският крал Абдулла и премиерът Бойко Борисов се договориха домакинството на процеса "Акаба" да бъде в България през 2020 година, предаде Агенция Фокус. Двамата разговаряха на среща на четири очи в столицата Аман. Процесът от Акаба е поредица международни срещи, инициирани за пръв път от краля на Йордания Абдула II през 2015 г. Тяхната цел е поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход. Срещите са част от инициативите на крал Абдула II за установяване на контакти с различни страни по света, с цел координацията на антитерористичните действия. До момента такива форуми са провеждани в Йордания, Албания и Нидерландия. "Високо оценяваме ролята на Йордания като "остров на стабилност" в регионален план и нейната балансирана международна политика", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата. Той изтъкна достойните за най-високо признание отговорност и мъдрост, демонстрирани от йорданските власти при справянето със сериозните последици от кризите в региона. "Високо ценим вашите последователни усилия за постигане на траен мир и стабилност в Близкия Изток, а вашата специална роля на пазител на Светите места се ползва с огромно уважение в света", добави министър-председателят Бойко Борисов..." - в. "Стандарт".

В. "Труд" съобщава, че през идната година интерконекторът с Гърция ще бъде факт: "Интерконекторът Гърция-България ще е факт във втората половина на 2020 г. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия. Тя посочи, че в рамките на документите, които бяха подписани в четвъртък между гръцка и българска страна, се гарантира финансирането на проекта. "Беше подписано и между правителствено споразумение, което пък гарантира данъчният статут на този проект за следващите 25 години", подчерта Петкова. Тя припомни, че един от основните приоритети в управленската програма на правителството е именно секторът "Енергетика". "Основното е именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Ако видите нашата управленска програма, там ще направи впечатление, че интерконекторът Гърция- България е включен като основен наш приоритет и е фиксирана и крайната дата на неговата реализация", посочи още Петкова..."

Всекидневниците напомнят за блестящия път по световните сцени на джаз музиканта Милчо Левиев, който ни напусна на 81-годишна възраст.

"Джаз музикантът и композитор Милчо Левиев почина на 81-годишна възраст в Солун, където живееше през последните години. Той е завършил държавната консерватория в София. Ученик е на Панчо Владигеров. Музикалната му кариера започва в Пловдивския драматичен театър. Между 1963 г. и 1968 г., Милчо Левиев работи като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония. По същото време е бил и диригент на бигбенда на Българското национално радио. През 1970 г. музикантът заминал за Съединените щати, където е работил повече от 20 години. Номиниран е два пъти за "Грами". В началото на март тази година той обяви, че се отказва от титлата "почетен гражданин на Пловдив", заради разочарование от отношението на общинската администрация. Поклон пред памет му!" - в. "Стандарт".

"Поклонението пред известния музикант Милчо Левиев, който почина на 81-гадишна възраст, ще бъде в зала "България. Концертната зала е избрана на поклонението пред паметта на именития пианист и композитор по желание на неговите близки. В съобщение на Нов български университет се изразяват съболезнования по повод кончината на Милчо Левиев..." - в. "24 часа".

"Тъгуваме от загубата на едно от най-големите имена в джаз музиката на България, прославили страната ни по света - Маестро Милчо Левиев, пише на сайта на Министерството на културата. "Казват, че джаз музиката е глас на свободата, многообразието и честността, на човешкия опит и на първооткривателството, защото тя неразривно е свързана с умението да импровизираш. А за да се получи една успешна импровизация, зад нея стои много мисъл, много натрупани знания и огромен талант, какъвто Маестро Левиев безспорно притежаваше. Припомняйки си неговия богат професионален и житейски опит, може би бихме забелязали, че съдбата му напомня истински музикален джаз шедьовър, чийто съставни части сами по себе си са възхитителни. А хората, присъствли на негови концерти, считат това за привилегия. Житейската импровизация на Милчо Левиев започва със силното начало в Пловдив, с Държавната консерватория, преминава през Биг Бенда на Българското национално радио, Пловдивската и Софийската филхармония, през групата "Джаз Фокус 65", през сътрудничеството с най-големите имена в джаза в САЩ и с много големи музиканти космополити, концертите навсякъде по света, филмовата музика, гастролите на Стария конинент, преподавателската дейност, аудиозаписи, албуми, до любимата творческа резиденция в Солун, Гърция - една перфектна композиция с много изненади и обрати, каквато подобава на един ученик на големите Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. При това тя не завършва, а остава с отворен финал. Благодарение на прокараните от Маестро Левиев нови пътеки в живота и в джаза възникнаха десетки нови приятелства между професионални музиканти от България и света, родиха се знакови концерти, за които меломаните още говорят. Несъмнено музикалните послания към бъдещето, които отправи Маестро Левиев, ще бъдат подети от неговите ученици, колеги и приятели. Маестро Левиев казваше, че е преподавал навсякъде по света и в България има най-много талантливи хора. Днес талантливите хора на България му отговарят със същата любов. Защото любовта е онази тайна съставка, която е единствената задължителна за една вечна джаз импровизация. Сред многобройните отличия на Милчо Левиев е и най-високата награда на Министерството на културата - "Златен век" с огърлие. Изказваме искрени съболезнования на семейството и близките на Маестро Левиев. Аплодисменти и поклон!", се съобщава още от пресцентъра на Министерството на културата." - в. "24 часа".

Вестниците съобщават и за стрелба в Чикаго, при която са убити трима българи.

"Трима български граждани и един американец са убити в Чикаго от психически неуравновесен мъж, съобщи пред Нова телевизия генералният консул на България в града Иван Анчев. По думите му и тримата са легално пребиваващи в страната, а смъртта настъпила при нападение докато вечеряли в дома си. Двама от убитите българи са съпрузи в ранните си 40 години, третата жертва е майката на убития мъж", каза пред телевизията Анчев. "Това са хора без криминални прояви. Мирни български граждани, които са живели съвсем нормален живот в САЩ". Нападателят, по думите му, не е българин. По-късно пред БНТ консулът добави, че със сигурност не става дума за престъпление от омраза. Имената на жертвите са известни и близките им са уведомени, но не се съобщават, докато не е приключило разпознаването. Говорителят на полицията в града Том Ахерн пусна съобщение в Туитър: По-рано CNN съобщи без да назовава националността на жертвите, че заподозреният - 67-годишен пенсиониран строителен работник, е застрелял четиримата си съседи докато те вечеряли в дома си. След това се качил в апартамент на горния етаж и прострелял своя съседка, която е хоспитализирана и е в критично състояние. Мотивите за стрелбата се изясняват. Извършителят е задържан, иззето е и оръжието. В. "Чикаго сън таймс" съобщи, цитиран от bta, че обитателите на сградата отдавна внасяли оплаквания срещу нападателя, а стрелбата е избухнала около 17.30 ч. вчера. Кметът Лори Лайтфут каза, че стрелбата е потресаваща. Полицията посочва адреса, на който е станало произшествието. "Във връзка със стрелбата в жилищна сграда в Чикаго, при която мъж е застрелял четирима души, а пети е в критично състояние, можем да потвърдим, че три от жертвите - две жени и един мъж, са български граждани. Не е известно към момента те да са били в конфликт с нападателя, за който се предполага, че е техен съсед", се казва в съобщение на Министерството на външните работи..." - в. "Дневник".

"Четирима души бяха застреляни в дома им в Чикаго от техен съсед и познат - поляк, който явно е действал състояние на психичен шок, става ясно от съобщения на местни медии. Пета жертва се бори за живота си и е в много тежко състояние в местна болница. Вестник "Чикаго Сън Таймс" назова една от жертвите - Цветанка Костадинова, но повече подробности за нея или другите починали засега не се посочват. Във връзка със стрелбата в жилищна сграда в Чикаго, при която мъж е застрелял четирима души, а пети е в критично състояние, можем да потвърдим, че три от жертвите - две жени и един мъж, са български граждани, съобщиха от Министерството на външните работи. Не е известно към момента те да са били в конфликт с нападателя, за който се предполага, че е техен съсед, казват от МВнР. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева следи случая още от самото му начало, като е дала по случая указания на генералния ни консул в Чикаго. Генералното ни консулство в Чикаго е във връзка с местните власти и е готово да оказва необходимото съдействие, обобщават от МВнР. Инцидентът станал в събота около 5 ч. следобед в апартамента на семейството на улица "Уест Ървинг Парк" в Чикаго. Според полицията убиецът е 67-годишен мъж, строителен работник, който познавал жертвите. Той живеел в същия жилищен комплекс от 15 години. В събота вечерта той излязъл от своя апартамент и отишъл до жилището на съседите си българи. "Когато той влязъл в апартамента на съседите си, четиримата души вечеряли. Все още не знаем защо, но мъжът започнал да стреля и убил четиримата.", каза пред медиите заместник-шефът на полицията Антъни Рико. Мъжът обаче не спрял със стрелбата. "Той отишъл на третия етаж и влязъл в спор с друга жена, която също живеела в сградата и стрелял по нея.", каза още Рико. По първоначални данни жертвите са жена на 66 години, мъж на 61 години, жена в края на 30-те години и мъж в края на 40-те. Те са починали от огнестрелните рани. Друга жена е в критично състояние в местна болница. Според информацията, с която разполагаме, четирите жертви са българи. Властите са открили оръжието на престъплението - личният пистолет на предполагаемия извършител. Той е арестуван. Според тях той е имал проблеми с контрола върху гнева си и преди е влизал в пререкание със съседите си. "Знаем, че са имали предишни инциденти, които не са били докладвани на полицията, които включват вдигане на шум, размяна на лоши погледи и дори сблъскване един с друг. Знаем, че жертвите и убиецът са имали минало. Знам, че те са били на прицел, не е случайно." Кметът на Чикаго Лори Лайтфут също коментира убийството в "Туитър". Тя написа, че въпреки че стрелбата е "ужасяваща и почти необяснима, но се случва твърде често - не просто тук, но и в цялата страна"..." - в. "Стандарт".

Вестниците проследяват и случая с убитата в столичния кв. "Младост" Станка Марангозова:

"Убийството в квартал "Младост" е извършено поне час и половина преди да се подаде сигналът към нас. Фактът е, че е извършено на публично място - на паркинга пред блока. Но в никакъв случай не става дума за показност". Това коментира в предаването "Неделята на NOVA" главният комисар на МВР Ивайло Иванов.Той допълни, че тя е убита с три куршума в главата. Според него убиецът е познат на жертвата и оставил бялата роза, за да й отклони вниманието.По думите на главния секретар на МВР биографията на Станка Марангозова е богата откъм криминални прояви. "Назад във времето доста сериозни суми са преминали през нея. Къде легално, къде нелегално", коментира той. Ивайло Иванов е на мнение, че полицията се справя с битовата престъпност. А амбицията ръководството на МВР е следващото лято телефонните измами да намалеят с 50% на годишна база." - в. "Сега".

"Станка Марангозова, която беше разстреляна преди дни в ж.к. "Младост" в София, е "позната" на властите във Враца, тъй като е била разследвана за измами. Това съобщава konkurent.bg. Прокуратурата е душила около далавери на нейната фирма със земеделски земи, но делото не е завършило с присъда. Според паметливи обвинители, разработката е прехвърлена по други дела за измами на Станка в София. Марангозова е имала фирма - дружество с ограничена отговорност, в града под Околчица, чиито управител е била. Основната дейност е била свързана с търговия и производство с незабранени от закона промишлени, хранителни и селскостопански стоки. Дружеството е имало регистрация за развиване на туризъм и комплексни туристически услуги, спедиционни и превозни сделки, външно-търговска и външно-икономическа дейност.Почти всички обаче твърдят, че фирмата на Станка се е занимавала предимно с изкупуване на земеделски земи. Поне преди шест години и половина обаче дружеството й се изнесло от офиса си в една от сградите в центъра на Враца и не се е завръщало в града. В търговския регистър е вписан запор в полза на банка в размер на почти 165 000 лева." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
07 юли 2020
Последни новини