Грандиозен военен парад за 70-годишнината на Китайската народна република (видео)

С огромен военен парад в центъра на 20-милионния Пекин днес бе отбелязана 70-годишнината от основаването на Китайската народна република. Парадът е част от празненствата по случай юбилея от идването на власт на комунистическата партия в страната.

В чест на годишнината на площад "Тянанмън" бяха изстреляни 70 топовни залпа. Китайският премиер Ли Къцян официално обяви началото на тържествата.

"Нищо не може да разклати основите на нашата велика нация. Нищо не може да попречи на нацията и на китайския народ да вървят напред", каза Си Цзинпин от тераса на южната стена на Забранения град - там, където на 1 октомври 1949 г. китайският комунистически лидер Мао Цзедун обявява създаването на Китайската народна република.

Вчера китайският президент и лидер на Комунистическата партия Си Дзинпин почете паметта на Мао Дзедун преди масовите празненства по повод 70 г. от основаването на Китайската народна република, информират АП и АФП.

Си се поклони три пъти пред статуята на Мао в мавзолея на бившия лидер на площад "Тянанмън" в Пекин и изрази почетта си пред балсамираното тяло на Дзедун, което лежи в мавзолея от смъртта му през 1976 г. АП отбелязва, че решението на Си Дзинпин да се поклони е необичайно.

В грандиозния военен парад на площад "Тянанмън" участват 15 000 военни, 160 самолета, десетки балистични ракети и други оръжия.

След това по площада преминава гражданско шествие с участието на около 100 000 китайци, а 70 000 гълъба и 70 000 балона излитат в небето в чест на 70-годишнината.

Вечерта на площада ще има спектакъл с участието на 3000 артисти, който ще приключи със заря.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини