Партиятата на Себастиян Курц печели изборите в Австрия

Лидер в предизборната надпревара в Австрия остава партията на бившия канцлер Курц. Скандалът в Ибиса с бившите партньори от АПС не й навреди. Ще се съгласи ли Курц отново за съюз с десните популисти?, пита в своя анализ Бернд Ригерт от “Дойче Веле”.

Няколко дни преди предсрочните избори за Национален съвет, австрийският парламент обяви извънредно положение, но не политическо, а климатично. След като изразиха отношението си към актуалната тема за борбата с глобалното затопляне, австрийските парламентарни партии се опитаха поне леко да съживят доста скучния ход на предизборната надпревара.

Участие в акцията взе и кандидатът за канцлер на консервативната Австрийска народна партия (АНП) Себастиан Курц. В крайна сметка предотвратяването на притока на имигранти в Алпийската република не бе единствената тема, която занимаваше бившия глава на австрийското правителство, който загуби поста си в края на май в резултат на вот на недоверие. Единствени, които отказаха да се присъединят към символичния жест, бяха десните популисти от Австрийската партия на свободата (АПС), които традиционно смятат ограничаването на емисиите на CO2 в атмосферата за въпрос, който не заслужава внимание. Новият лидер на АПС Норберт Хофер, подобно на своя идол Доналд Тръмп, смята, че изменението на климата не е проблем, а просто раздута истерия.

„Ибиса“ доведе до разпада на дясната коалиция

Скандалът около бившия лидер на АПС, бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, който в хотел в Ибиса предложи политически услуги на мнима племенница на руски олигарх в замяна на незаконна финансова помощ за неговата партия, изигра незначителна роля в настоящата предизборна кампания. Публикуването на видеозапис от срещите на Щрахе с „богатата рускиня“ през май доведе до разпадане на консервативно-популисткото правителство на Себастиан Курц.

Неуместните действия на Щрахе принудиха тогавашния канцлер да разтрогне коалиционното споразумение с АПС, обвинявайки партията в подкопаване на политическата репутация на Австрия и уволнявайки члена на АПС Херберт Кикл от поста му като министър на вътрешните работи. Десните популисти отмъстиха, като гласуваха вот на недоверие на правителството на бившия си коалиционен партньор и по този начин провокираха предсрочни парламентарни избори.

Курц безусловно води

Безславният край на правителствената коалиция на консервативната АНП и дясно популистката АПС не причини много вреди на бившите партньори. Според последните проучвания 33-35 процента от гласоподавателите са готови да гласуват за Себастиан Курц и Австрийската народна партия. По този начин е възможно АНП да получи дори повече гласове, отколкото на предишните избори и да се превърне в най-силната политическа партия.

Австрийската партия на свободата, която все още не може да реши дали да изгони “черната овца” Ханс-Кристиан Щрахе от своите редици, изглежда се справя по-добре от очакваното. Проучването на общественото мнение предполага, че на предстоящите избори АПС може да загуби 5-7 процента от гласовете. Въпреки това 21-23 процента от избирателите все още са готови да гласуват за десните популисти, което позволява на партията да се бори за второ място със социалдемократите.

По отношение на бившия лидер на АПС Ханс Кристиан Щрахе, в момента се води разследване. Бившият вицеканцлер е заподозрян, че е влязъл в конспирация със съпругата си, секретарката и телохранителя, присвоил е партийни пари и освен това е приемал съмнителни дарения от олигарси от Източна Европа. Телохранителят вече призна. Но въпреки факта, че напоследък Австрийската партия на свободата се споменава непрекъснато във връзка с участието си в различни скандали, ръководството на партията запазва спокойствие. Както каза наскоро един от високопоставените членове на АПС, „имаме достатъчно предани избиратели“.

Изборна кампания като семейна терапия

Телевизионните двубои в хода на предизборната надпревара бяха относително спокойни. Лидерът на Австрийската народна партия Себастиан Курц прибягна към подобрен образ на скромно селско момче и се отдаде на носталгични спомени за това как обичал да гали кози в селото на своите баба и дядо. На предишните избори той подчерта, че е израснал в един от работните квартали на Виена, но лозунги на настоящата австрийска предизборна кампания са отечество, идентичност и популистко дистанциране от елита. Предизборният лозунг на АНП звучи: „Искаме да върнем нашия канцлер!“ Австрия се нуждае от познати лица, а не от експерименти.

На един от предизборните лозунги на дясната популистка Австрийска партия на свободата с портрет на идеолога на АПС Херберт Кикл има надпис: “Без нас Курц ще се наклони вляво.” Този лозунг звучи като директен призив към бившите партньори да сформират коалиция. В един от рекламните видеоклипове на десните популисти това предложение придоби формата на съвършена гротеска: на видеото лидерите на АПС Норберт Хофер и Себастиан Курц (актьор играе неговия образ) изобразяват брачна двойка по време на терапевтичен сеанс. „Наистина ли искате да поставите на карта вашите отношения, заради случилото в Ибиса? “, пита терапевтът. Заключението, което следва от видеото: десни популисти и консерватори са направени един за друг.

Ще се съгласи ли Курц на коалиция с десни популисти?

Лидерът на АПС Норберт Хофер призовава бившите партньори да забравят за грешките на неговата партия. На свой ред Себастиан Курц засега се въздържа от изявления за евентуален съюз. Но в неговото обкръжение говорят, че за бившия канцлер ще бъде трудно да работи с АПС: той е разочарован и се чувства предаден. От друга страна, формирането на алтернативна коалиция няма да е лесно. Римейк на съществувалия десетилетия съюз между АНП и социалдемократите не искат нито едните, нито другите. Курц би го устроило напълно правителство на мнозинството, състоящо се от представители на Австрийската народна партия и на “зелените”, но осем процента, които вероятно ще получат последните, няма да са достатъчни.

Ако говорим за съдържателната база, Себастиан Курц не би се поколебал да продължи да управлява в съюз с десните популисти. И двете страни поддържат едно и също мнение по въпроса за миграционната политика: АПС се основава на такива понятия като любов към родината и австрийската идентичност – тези определения не са чужди на Курц. От друга страна, той смята, че някои членове на Австрийската партия на свободата поддържат твърде тесни отношения с екстремистки десни групи, включително Движението за идентичност. Ръководството на АПС отрича наличието на тези връзки или не придава голямо значение на тях.

Причината за раздразнението на Себастиан Курц продължава да бъде бившият министър на вътрешните работи Херберт Кикл. Бившият шеф на Министерство на вътрешните работи, който бе освободен през май, заема второ място в избирателната листа на десните популисти и може да стане шеф на парламентарната фракция на АПС в новия парламент. Ако Курц отново стане канцлер, той отново ще трябва да работи с Кикл. „Бихте ли създали коалиция с АПС, ако Кикл не е там?“ попита водещата на едно политическо токшоу лидера на Австрийската народна партия. Отговорът на Курц не внесе яснота. „В началото ще гласуваме, а след това ще видим“, каза той и се усмихна широко.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини