Съдиите от ВСС предупредиха за опасност от разправа с магистрати

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет следи е загрижен от ескалирането на общественото напрежение по повод предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. Това дава основание за опасност от насилие над магистрати, се казва в обръщение към гражданите, гласувана с мнозинство от колегията.

Ето и пълния текст на обръщението:

"Независимостта не е прерогатив на съдебната власт и привилегия на отделния съдия, а съществува в интерес на тези, които търсят или очакват правосъдие, защото законосъобразното и обективно разглеждане на съдебните дела е от съществено значение за демократичното общество. Независимостта на съдиите не е безусловна и рамките на нейното проявление са законовоустановени в чл.117, ал. 2 КРБ, който предвижда, че при осъществяване на функциите си българските магистрати се подчиняват само на закона. Съдийската колегия на ВСС изпълнява задължението си да осигурява и отстоява независимостта на магистратите, като спазва приетите Стандарти за независимост на съдебната власт.

Тези стандарти предвиждат, че в случаи на направени изказвания от представители на изпълнителната и законодателната власт, политически партии или на медийни публикации, в които се сочат конкретни обстоятелства за нарушения в правораздавателната дейност и на морално-етичните норми на поведение от съдия, или се създават съмнения за неговата почтеност и за наличие на корупционни практики, с цел защита на магистратите и запазване на доверието в съдебната система, твърденията трябва да бъдат проверени и разследвани, а предприетите действия и резултатите от тях следва да се оповестят публично. Това беше причина Съдийската колегия на 24.09.2019 г. да сезира ИВСС за извършване на проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 ЗСВ.

Стандартите обаче са категорични, че недопустимо поведение е отправянето на обиди, клевети и манипулации, поставящи под въпрос професионалната компетентност на съдия, както и призиви за саморазправа със магистратите, на което сме свидетели към настоящия момент.

Призоваваме българското общество да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт.

Ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа, поради което Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към всички с молба да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт."

По-рано днес 300 съдии обявиха, че решението на Апелативния съд в София по повод освобождаването на Полфрийман е справедливо. Останалото е улично правосъдие. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ши
    *********
    6 0
    14:51, 27 сеп 2019
    Корумпетата подмокриха гащичките.
Последни новини