В Украйна разкопаха мегаструктура на 5000 години

    Разкопките на селище от каменна ера в Украйна търсят обяснение защо големи групи от десетки хиляди хора са процъфтявали и след това изчезнали преди повече от 5000 години.

    Разкопаната в Украйна "мегаструктура" е голяма в сравнение с къщите около нея, макар и не особено огромна по съвременните стандарти. С полощ 190 квадратни метра, структурата е с размерите на скромен американски дом. Някои източноевропейски мегаструктури обаче са с размер до 1680 квадратни метра. Археолозите са озадачени от тези сгради, много от които са открити чрез методи, които използват магнитните аномалии за откриване на древни структури. Сега, реалните разкопкие на тази мегаструктура на място, наречено Майданецке, разкрива, че тези сгради са били използвани за ежедневни дейности, като приготвяне на храна, съхранението ѝ и хранене.

    "Подобно е на дейностите, извършвани в обикновените домове", казва Робърт Хофман, археолог от университета Кристиан-Албрехтс в Кил, Германия, който ръководи новите изследвания. "По някакъв начин интензивността на тези дейности между нормалните къщи и тези мегаструктури е напълно различна."

    Триполската култура
    Мегаструктурите са строени от Триполската култура - цивилизация, която се е простирала от Карпатите до р. Днепър през каменната ера. От около 4100 г. н.е. до 3600 г. пр. н. е., хората от Триполие построили големи общности с хиляди къщи. Майданецке в съвременна Украйна имало 3000 индивидуални домове, макар че не е ясно дали всички те са съществували едновременно или е имало фази на разрушаване и възстановяване. По този начин населението на тези общности е трудно да се определи, казва Хофман пред Live Science. В Майданецке може да са живели най-малко 5000 души или даже 15 000, каза той.

    Археолозите обсъждат също дали тези селища са били целогодишни или сезонни места за събиране. Племената от културата Триполие са фермери, които са отглеждали зърнени култури, каза Хофман, както и животновъди, които търгували основно с добитък. Те ловували и дивеч, въпреки че доказателствата за лова намаляват с течение на времето, така че домашните животни по-често се използвали за храна в ерата на мегаполисите. (Някои учени смятат, че колелото произлиза от културата на Триполие.)

    Къщите в мегаполисите на културата Триполие обикновено са подредени в концентрични кръгове, осеяни с площади, ограничени от големите правоъгълни сгради, които археолозите са нарекли "мегаструктури". Хофман и неговите колеги сравниха своите разкопки в Майданецке с магнитни и археологически данни от 12 други мегаструктури в Майданецке и 104 други от 19 различни места в Източна Европа.

    Храна и пиршества
    Мегаструктурата на Майданецке се състои от един покрит участък и един малко по-голям вътрешен ограден двор. Датира от 38-ти век пр. Н. Е., Изследователите са публикували откритията си в PLOS ONE. Стените са направени от покрита с глина разцепена дървесина и трупи, а в затворената част на сградата има камина.

    Разпръснати по цялата структура, археолозите откриват керамични съдове, включително запечатани, и кухненски съдове. Близо до камината били разпръснати кости, вероятно от последното хранене, преди сградата да бъде изоставена. (Обикновено отпадъци отивали в яма близо до сградата.) Археолозите откриват и други предмети от ежедневието: полиращ камък, камък за точене и тежест на стан.

    Сградата е много различна от къщите по онова време, които имат по-малка основа, били 2 етажа високи и винаги имали както камина, така и фурна, каза Хофман. Като картографират местоположенията на мегаструктури в различни селища на Триполие, изследователите установяват, че сградите са разположени стратегически. По-малките са около периферните пръстени в селищата, докато по-големите са на по-централни места. Изглежда, че може би е имало различни нива на места за събиране за различните сегменти на обществото, казва Хофман.

    С течение на времето, казва той, по-малките мегаструктури изчезнали от селищата, само най-големите продължили да се използват. Тази промяна може да е някакъв намек за централизация, и че централизацията може в крайна сметка да е обрекла на изчезване големите селища на Триполие. Между 3650 г. пр.н.е. и 3500 г. пр. н. е., мегаполисите изчезват и хората от Триполската култура се връщат към живота в по-малки села. Липсата на места за събиране на ниско ниво преди тази промяна може да показва, че обикновените хора все по-малко участвали в управлението на общността, което в крайна сметка води до нейното разпускане.

    Сега изследователите се опитват да получат по-добра представа как мегаструктурите се различават от регион до регион и как те се използвали ежедневно. Екипът на Хофман току-що е разкопал яма за боклук от мегаструктура в Молдова и те работят по сравняването на нейното съдържание със съдържанието на ямите за отпадъци от обикновените къщи.

    "Вече можем да усетим различията," каза той, "но имаме нужда от количествено определяне на различните находки и по-подробен анализ".

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини