Котките са силно привързани към стопаните си, установиха учени

Изображение 1 от 2

    Учените за първи път експериментално установиха, че котките се привързват към стопаните в същата степен като кучетата. Резултатите от работата на учените, публикувани в научното списание Current Biology.

    Според общоприетото схващане котките са много по-независими от кучетата. За да проверят това, учени от щатския университет на Орегон провели експерименти със 79 котенца на възраст от три до осем месеца и техните собственици. 

    Опитът бил разделен на три части, по две минути всяка. Първо, котетата били в непозната стая със стопаните си. После хората напуснали стаята, оставяйки животните вътре. След това отново се върнали.

    Експериментаторите оценяли доколко животното е привързано към човек по неговото поведение, като използвали същите критерии, които обикновено се използват по време на проучвания на кучета и бебета. Ако котето е силно привързано към стопанина си, то остава спокоен и сподели вниманието си между собственика и изучаването на заобикалящото пространство. В обратния случай животното се държи неспокойно: опашката му потрепва, котето облизваше устни или скача на коленете на стопанина и замръзвало.

    Повечето от животните (повече от 64%) са силно привързани към хората.

    Интересното е, че същите показатели се запазилии след шестседмично обучение, по време на което собствениците обучавали котките на различни команди. Учените получили подобни показатели, когато повториха експериментите си с 38 възрастни животни (на повече от година).

    "Котките, които са слабо привързани към стопаните си, често бягат, крият се и демонстрират отчуждение. Дълго време съществуваше предубедено схващане, че всички котки се държат по този начин. Но за повечето от тях стопанинът е източник на сигурност. Вашият домашен любимец зависи от вас, той трябва да се чувства сигурен по време на стрес", заключава водещият автор на изследването Кристин Витале.

    Източник: http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2019.08.036

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини