Китай за три дни "идва" в Момчиловци, откриват V-я фестивал на киселото мляко

Днес в село Момчиловци ще се открие V-я ежегоден „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции България – Китай. Тази година събитието ще се проведе под надслов „Киселото мляко – новият път на коприната“ в дните между 21-23.09.2019 г.

На 21 септември 2019-та г. от 16.30ч. Официално ще стартира поредното издание на фестивала на киселото мляко в смолянското село Момчиловци, което в продължение на три дни ще се превърне в място за среща на две далечни култури като българската и китайската.

Гайдарски оркестър към местното читалище ще открие празничната програма, която в трите дни съдържа освен родопски фолклор, изложение на производители на млечни продукти, народни художествени занаяти, био и еко натурални продукти, кулинарни демонстрации на родопска и национална, както и китайска кухня, конкурс за красота, снимка, детска творческа работилница и състезание по надяждане с кисело мляко, както и други забавления за гости и домакини.
Гостите от Китай ще се представят в трите дни на фестивала с павилион на китайската култура и занаяти и китайски традиционни танци.

От 8 години Български център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай и китайската компания Bright Dairy & Food Co. за популяризиране на село Момчиловци в Китай. Компанията произвежда млечен продукт носещ името на смолянското село Момчиловци, който се радва на огромен успех на пазара на азиатския гигант. Китайците заложиха на родопското дълголетие и здравословен начин на живот като маркетингов символ на продукта, който произвеждат като кисело мляко „Момчиловци“.

Така вече няколко години в селото се организира празничен септемврийски тур от събития, изложения на занаяти, екопродукти от български ферми, гости от Китай и конкурса "Мис Родопи-кралица на киселото мляко 2019"  за красива българска девойка, която да стане рекламно лице на марката за една година. Част от програмата за създаване на връзки с родопското село са и провежданите през лятото курсове по китайски език, калиграфия и традиционна медицина за желаещите да се запознаят с древната култура.

С подкрепата на Министерство на туризма и Посолството на КНР в у нас се работи за утвърждаването на с. Момчиловци като желана дестинация за китайските туристи и инвеститори, посещаващи България. Един от основните акценти при представянето на България в туристически информационни центрове в Китай е Фестивалът на киселото мляко в Момчиловци и киселото мляко като традиционен български продукт. 

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини