Европарламентът прие резолюция, осъждаща сталинизма и нацизма

Европейският парламент прие с огромно мнозинство резолюция, осъждаща сталинизма, хитлеризма и другите тоталитарни режими. Повод за нея е 80-годишнината от началото на Втората световна война. Сред авторите на документа са българските евродепутати от ЕНП Александър Йорданов и Андрей Ковачев.

В резолюцията се казва, че е важно да се помни трагичното минало на Европа, за да бъде защитено нейното бъдеще.

Европарламентът настоява държавите-членки да насърчават, особено сред младото поколение, образованието по общата ни европейска история, като включват в програмите на всички училища причиненото от тоталитарните режими. 

Депутатите предлагат 25 май да се чества като Международен ден на героите на борбата срещу тоталитаризма.

Освен това те изразяват загриженост заради усилията на сегашната власт в Русия да оневини съветския режим за извършените от него престъпления. ЕП определя това като "опасен компонент на информационната война, водена срещу демократична Европа".

Евродепутатите осъждат изкривяването на историческите факти и използването на символиката и реториката на тоталитарната пропаганда. Те посочват, че използването на тоталитарните символи, дори за търговски цели, е забранено в редица европейски държави.

По предложение на евродепутата от СДС Александър Йорданов е включен параграф, в който се подчертава, че продължаващото съществуване в някои страни-членки на паметници и паметни плочи, прославящи съветската армия, която в тези страни е била окупатор, създава условия за изкривяване на истината за Втората световна война.

Наред с това ЕП призовава да се забранят неофашистките и неонацистки групи, а също страните от общността да се противопоставят на речта на омразата и насилието в публичните пространства и онлайн.

Резолюцията е приета с 535 гласа "за", 66 "против" и 52 въздържали се.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ne
    nelicha - нелича
    3 0
    18:51, 20 сеп 2019
    Ами да . Нацизъма , беше осъден преди цели 75 години . А Сталинизъма едва сега . И това , ако не е политическа порнография . Здраве му кажи .
    • Ne
      nelicha - нелича
      3 0
      00:28, 21 сеп 2019
      Всъщност точното определение е тоталитаризъм не Сталинизъм . Някой иска да се подмаже на Германските и Американски господари , като използва името на Сталин . Все пак неговото име заедно с Червената армия е в основата на екзекуцията на Хитлеро фашизма най уродливата форма на национализма . Той е починал 1953 година и не може да носи отговорност за събитията в Унгария и Чехия . Нали ? И накрая честването на началото на втората световна война в Полша не отдавна , ако не беше Червената армия щеше да бъди знаменателна дата за възхода на третия райх .
Последни новини