Астрономите следят втория междузвезден гост в Слънчевата система

В Слънчевата система има над 6300 известни комети. Има милиони астероиди. И от всички тези обекти, само за един се знае, че идва от другаде - Умуамуа, червен астероид с форма на пура. Сега учените са развълнувани от ново откритие, едва от миналата седмица. Комета на име C / 2019 Q4 (Борисов), открита на 30 август от кримския астроном любител Генадий Борисов, има траектория и скорост, които предполагат, че обектът е възникнал извън Слънчевата система.

Телескопите се насочват към мястото на кометата, за да се опитат да извлекат възможно най-много информация. В края на миналата седмица бе получена и първата пълноцветна снимка, показваща характерното газово изпускане, когато ледено кометно тяло се приближава към Слънцето.

И сега излизат първите изследвания. Два отделни екипа са анализирали кометата досега: един, който гледа цвета на обекта, и друг - неговия спектър, за да видят дали могат да научат повече за състава на странното тяло. Работата им тепърва предстои да бъде прегледана от научната общност.

Кометите и астероидите са два различни типа космически обекти. Астероидите са големи парчета скала и метал. Кометите са изградени от лед и скала; когато пътуват близо до Слънцето, топлината произвежда облак от пари и прах около кометата, който също така се отдалечава от източника на топлина, създавайки прословутата опашка на кометата.

В това отношение Умуамуа е отново изключение, което показваше характеристики както на комета, така и на астероид; или, вероятно, нито на едно от тях. Все още е няма окончателен отговор, отбелязва Scence Alert.

Знаем какво представляват кометите в Слънчевата система, дори знаем малко за екзокомети, орбитиращи около извънземни звезди. Например, комети са открити около звездата Бета Пикорис. Докато кометата преминава между нас и звездата, качеството на светлината на звездата се променя според химията на кометата. Тези екзокомети много приличат на нашите комети.

Но междузвездната комета би била източник за данни, който бихме могли да проучим отблизо - да видим колко е подобна или различна на нашите комети, може да ни разкаже повече за самата Слънчева система.

Ако кометата е подобна, това показва, че други планетарни системи могат да бъдат направени от същите неща като нашата, но наистина различен състав и поведение може да ни укажат други модели на планетарната система.

Според двете изследвания до момента, C / 2019 Q4 (Борисов) изглежда много като нашите комети в Слънчевата система. Първото изследване е ръководено от Пьотр Гузик и Михал Драгус от Ягелонския университет в Полша и публикувано в arXiv; другото е ръководено от астронома Юлия де Леон от Института за астрофистика на Канариите и е публикувано на сайта на Института.

Гузик и колегите му базират заключенията си на оптичните данни от телескопа Уилям Хершел и телескопа Gemini North. Те анализират червената и зелената величина и установяват, че цветът на кометата - много зелен и не много червен, по същество е същият като кометите с голям период в Слънчевата система, които възникват в облака на Оорт.

Де Леон и колегите ѝ изследвали кометата, използвайки Gran Telescopio Canarias, като получили три видими спектъра на кометата, използвайки инструмента OSIRIS, за да анализират нейния химичен състав. Те също показват, че кометата е  подобна на кометите от периферията на Слънчева система, спектрално "е приблизително в средата на [...] наблюдаваните за комерните ядра и астероидите в кометните орбити“.

"Това предполага, че кометите, образувани в други звезди, могат да имат сходен състав с тези, образувани в Слънчевата система и по този начин, вероятно, са били произведени от подобни процеси."

Има няколко неща, които тепърва ще установяват астрономите. Не се знае точно колко е голям обектът. Изображенията на кометите са размити поради изпускането на газове, което затруднява измерването на действителната скала вътре.

Наблюденията досега предполагат, че диаметърът е някъде между 2 и 16 километра. Това е много повече от 170-те метра на Умуамуа.

Произходът на кометата също предстои да бъде установен. Това вероятно ще отнеме месеци наблюдения, през които учените внимателно ще отбелязват пътя на обекта през небето, за да бъде установена неговата траектория.

За разлика от Умуамуа, който обаче беше открит едва когато излизаше от Слънчевата система, C / 2019 Q4 (Борисов) все още се насочва навътре. Обектът, според астрономите, ще достигне перихелий - най-близкия му подход до Слънцето, около 8 декември 2019 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
26 май 2020
Последни новини