Можем да изчезнем, раждайте, призова Виктор Орбан

Размножавайте се или сме изправени пред изчезване. Това е посланието на централноевропейски лидери във връзка с топящото се население. В региона правителствата прилагат така наречените политики "първо семейството", за да поощрят раждаемостта, пише "Гардиън".

Правителството на Унгария организира международна среща за демографията в Будапеща тази седмица, на която участват няколко регионални лидери и делегации от десетки държави в опит да се увеличат инвестициите в семейната политика.

Унгарският премиер Виктор Орбан предупреди, че е възможно Унгария, с население под 10 милиона души, което се топи заради ниската раждаемост и емиграцията на унгарци към западни страни членки на ЕС, просто да изчезне.

При откриването на конференцията в четвъртък Орбан подчерта, че не е трудно това да стане реалност.

Орбан, който през последните години базира политическите си кампании на антибежански и антимигрантски настроения, поясни, че други европейски политици гледат на миграцията като на решение, но той категорично отхвърля това, като прибягва до крайнодясната теория за "Голяма замяна" (Бялото население бива постепенно заменено чрез миграция и разрастването на малцинствените общности - Бел. ред.).

Ако Европа не бъде населена с европейци в бъдеще и ние приемем това за даденост, ние говорим за замяна на населението, подмяна на европейското население с други. Има политически сили в Европа, които искат да подменят населението по идеологически или други причини, подчерта унгарският лидер.

Думите на Орбан бяха подкрепени от един от почетните гости на срещата. Бившият австралийски премиер Тони Абът, който похвали унгарския лидер за "политическия кураж да се противопостави на политическата коректност".

Абът поясни, че умиращите населения, а не климатичните промени, са най-голямата заплаха за Западната цивилизация, като разкритикува принц Хари и Меган Маркъл, които наскоро обявиха, че няма да имат повече от две деца заради влиянието върху околната среда.

Страхът от растящото население в други части на света беше основна тема в началото на срещата в Будапеща, въпреки че присъстваха делегации от много развиващи се държави.

На двудневната среща присъстваха също чешкият премиер Андрей Бабиш и сръбският президент Александър Вучич. Приоритет и за двамата е увеличаване на раждаемостта като дългосрочна цел в Чехия и Сърбия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини