Най-опасната болест по пчелите удари кошери във Врачанско

Във Врачанско откриха най-опасната болест по пчелите - американски гнилец. Заразата е много упорита и може да предизвика масов мор на пчели, ако не се вземат мерки навреме. Пчеларите я сравняват с африканската чума по свинете.

Американският гнилец поразил част от кошерите на 87-годишния Атанас Алипиев от село Лютидол. Установил я с помощта на сина си, който също е пчелар, но в Нова Зеландия. Той прегледа пита по пита за гнилец. Пилото по питата е проредено и запечатките са пробити, това е първият признак, обяснява Атанас Алипиев.

Стопаните незабавно уведомили ветеринарните власти в област Враца. Взети са проби и болестта е потвърдена в лаборатория.

Заболяването избухва обикновено през летния период, тъй като високите температури поощряват неговото развитие, обясни д-р Калина Христова, ветеринарен лекар.

При американският гнилец е забранено лекуване и трябва да бъде изгорен кошерът, посочи микробиологът Александър Алипиев. Четири от кошерите на Алипиев моментално са изгорени.

Новината обаче стресна стопаните.

Моментално е наложена карантинна зона в радиус от три километра. В нея попадат 600 кошера, сред тя и десетте на Йорданка Илиева.

Даниел Ганчев, - председател на Пчеларски съюз – Враца, уточнява, че медът не е токсичен и опасен за здравето на хората.

„Ако е за подхранване на пчелни семейства в друго населено място и има заразени спори, тогава оттук идва опасността”, посочи той пред bTV.

Здравите кошери в трикилометровата зона не се унищожават, въвежда се само забрана за търговия и пренасяне на пчелни семейства и пчелен инвентар за определен период от време. Заразеният пчелин остава под наблюдение за година, за да се предотврати епидемия, а потърпевшият собственик ще бъде обезщетен от държавата.


 

Източник: fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини