Дориан връхлетя Бахамите с 285 км/ч, евакуират 830 000 души в Южна Каролина

Ураганът Дориан връхлетя Бахамските острови с ветрове от 285 километра в час, предаде BBC, като се позова на Националния център за наблюдение на ураганите.

Силата на Дориан вече се оценява с най-високата - пета степен, по скалата на Сафир-Симпсън. Синоптиците прогнозират, че височината на вълните ще достигне 7 метра.

Стихията достигна островите Абако към 11:00 ч. местно време. Те са разположени в северната част на Бахамските острови.

Заради приближаването на Дориан в щата Южна Каролина се планира евакуация на населението от крайбрежието. Заповедта за евакуация влиза в сила от днес. Тя ще засегне 830 хиляди души. От 3 септември ще бъдат затворени всички училища и държавни институции. Очаква се ураганът да достигне щата не по-рано от сряда.

През изминалата седмица губернаторът на щата Флорида Рон Десантис обяви извънредно положение и евакуация от повечето крайбрежни райони. За да се улесни евакуирането на хората е спряно събирането на пътни такси по някои от държавните главни пътища. 

Очаква се Дориан да стане най-мощният ураган от десетилетия. Флорида, Джорджия, Южна и Северна Каролина въведоха извънредно положение, а в Джорджия и Южна Каролина беше обявена евакуация, която ще засегне общо 1,4 милиона души.

Американската космическа агенция NASA публикува видео, на което ураганът е заснет от Международната космическа станция.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини