120 хил. прасета ликвидирани у нас. Последен срок днес за списъците за обезщетенията в Хасковско

    Окончателният списък на стопаните от Хасковска област, които ще получат обезщетение за закланите си дворни прасета ще бъде разписан днес. Това стана ясно по време на Областната епизоотична комисия, на която освен експертите от различните служби, присъстваха и кметовете на населени места.

    Днес изтече последният срок, в който местните управници трябваше да предадат в областна администрация актуализирани списъци за броя на отглежданите прасета в личните стопанства, както и за закланите животни в 20-километровите зони около големите свинеферми. Мярката беше наложена превантивно за осуетяването на африканската чума по свинете у нас. Макар Хасковска област да е една от малкото останали незасегнати от разпространението на вирусното заболяване, заради промишлената свинеферма край с. Клокотница, стопаните на 20 километра от нея, които имат в двора си прасета, имаха срок да ги ликвидират сами. След като той изтече се намесват властите и започва принудително клане и загробване.

    Много от списъците са по няколко за едно населено място. Те трябва да бъдат унифицирани и повече време за това няма, предупреди кметовете областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той им даде срок това да се случи до края на работния ден.

    Оказа се, че има много разминавания, дори има случаи, в които посоченият брой доброволно ликвидирани животни е по-голям от този на подадените отглеждани животни. От някои населени места дори липсва един от двата изискуема описа.

    Според регламента, стопаните, чиито животни не са регистрирани, но заклани, ще бъдат обезщетени с 300 лв. на двор с до 5 прасета. Там, където е имало повече от пет животни обаче, обезщетението няма да е по-голямо, тъй като по закон до пет е позволеният брой за отглеждане на прасета  в личното стопанство.

    Списъците за обезщетенията се изготвят от кметовете, след подаване на заявление от съответния стопанин, след това минават заверка от официалния ветеринарен лекар на съответния район и се предават в областната администрация за окончателната заверка от областния управител. След окончателно обобщение на документите от региона, те заминават в Министерството на земеделието, храните и горите, през чийто бюджет ще се покриват загубите.

    Всеки, който попада в превантивната зона и остане извън този списък днес, дори и да изпълнил разпореждането и е ликвидирал доброволно животното си, няма да получи обезщетение, обобщи областният управител. Това накара и доста от кметовете в залата да форсират актуализацията на списъците по места.

    Някои от кметовете споделиха обаче, че по селата има хора, които са ликвидирали животните си, но не желаят да подадат заявление за обезщетение. Причината за това е, че по този начин се надяват скоро отново да вземат животно за отглеждане. Това обаче няма как да стане, защото в каранните зони правилата са еднакви за всички-стопаните, получили или не обезщетение трябва да дезинфекцират обекта и след това 12 месеца нямат право в него да отглеждат прасета, обясниха експертите.

    Междувременно на срещата беше договорен и механизма за разпределението на сумите. Стопаните, които не са посочили в заявленията си банкова сметка, ще получат обезщетенията по населените места, за което ще бъде изготвен график допълнително.

    Към този момент колко точно стопани от Хасковска област са заклали доброволно прасетата си, отглеждани в двора, не може да бъде посочено, защото актуализацията върви и днес.

    В страната обаче в районите с чумни огнища са засегнати 7 промишлени ферми с умъртвени в тях 119 301 животни, три фамилни и 23 лични стопанства. Закланите до този момент дворни прасета са 891, обобщи д-р Владимир Хърсев от БАБХ – Хасково. Той предупреди обаче, че има тенденция към разрастване на зоните с регистрирани болни животни, главно сред дивите прасета. Последните случаи на африканска чума са от Разград, Забърдо и Велинград.

    В Хасковско все още мярката за намаляване на популацията на диви прасета не сработва кой знае колко, въпреки, че ловците получават материален стимул за това-по 150 лева за всяко отстреляно животно. Само едно убито диво прасе има на територията на ловно стопанство Хасково.

    По-късно от Областна администрация уточниха, че 2 551 са прасета доброволно заклани в общините от област Хасково, попадащи в 20-километрови санитарни зони около свинекомплекси.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (18)

    • 1
      Ян
      Янков
      34 -3
      13:16, 26 авг 2019
      Двадесет и три дена, преди дори да се беше чуло, че има чума по свинете, настоящият областен, и бъдещ кмет на Хасково, издаде заповед да се преброят домашните прасета. Малко след това, издаде заповед, да се убият домашните прасета, въпреки че в Южна България нямаше нито един случай на чума.
      Въпросът, който си задаваме е - защо?
      Отговорът е - защото такава е повелята на Партията.
      Чисто политически игри, които за пореден път накараха обикновеният българин, да разбере, че живеем не в "демокрация" , а в тоталитарна държава.
      Преди десети, Партията беше БКП . Сега са ГЕРБ и ДПС.
      Нали никой не се съмнява кой всъщност управлява България?
      • За
        Защо пък бъдещ кмет?
        7 -1
        21:17, 26 авг 2019
        Всички сме съгласни че в момента управляват ГЕРБ+ДПС+Патериците Непатриотите ...Обаче..
        .. ГЕРБ кмет в Хасково Няма да имат!
        А изборите ще изгубят катастрофално.
    • 2
      Мо
      Момчил-Юнак
      32 -6
      13:20, 26 авг 2019
      Никаква чума няма!!!!!Тези предатели на снимката,всичките на б.е.с.и.л.о.т.о.,и управляващите некадърници също!!!
    • 3
      Re
      reg
      32 -4
      13:42, 26 авг 2019
      Продължавайте да избирате шайката на бандитът другаря Борисов и след това продължавайте да ревете.
      • Ба
        Бат Кольо
        20 -2
        15:50, 26 авг 2019
        Ти наистина ли си мислиш, че хората избират ГЕРБ?
        Май си бил замръзен, и са те размразили вчера!
        От десет години, благодарение на резидента на ЦРУ в България - Цв.Цветанов- няма избори.
        Предварително са направени и бюлитини, и списъци о протоколи.
        Само им сменят местата, в така наречената "изборна нощ"
    • 4
      Ни
      Никодимчо
      28 -3
      13:51, 26 авг 2019
      Останаха още 240 прасета за ликвидиране... и край с чумата.
    • 5
      Па
      Палячото
      23 -3
      16:24, 26 авг 2019
      Дечев не се прави на умен целия град знае колко ти е умствения капацитет а той е - 100 и тия дето ще гласуват за теб или ще са купени или ще са завършили Петър берон yecx
    • 6
      Па
      Палячото
      12 -2
      16:24, 26 авг 2019
      Дечев не се прави на умен целия град знае колко ти е умствения капацитет а той е - 100 и тия дето ще гласуват за теб или ще са купени или ще са завършили Петър берон yecx
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        4 -22
        16:41, 26 авг 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 7
      Ве
      ветеринар
      6 -17
      16:35, 26 авг 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Мо
        Момчил-Юнак
        8 -1
        19:30, 26 авг 2019
        Глупако,хайвански доктор,има ли някъде публикувана експертиза,с положителна проба!!!!НЯМА!!!Нито едно прасе в България не е умряло от измислената чума!!!Глупостите ги пишеш ти малоумни дупелизецо!!!
      • Хо
        Хохоо
        5 0
        20:16, 26 авг 2019
        Ти май си поредния герберски духачи .ако си толкоз добър духач ела да ми духаш и на мен Мюмюн ДПС 😀 във квартал Камена ще те чакам 😂
    • 8
      Ве
      ветеринар
      10 -8
      16:41, 26 авг 2019
      ....да не кажа пък колко от вас ще вземат тези 300 лв без да са виждали живо прасе някога....
      • Хо
        Хохо
        5 0
        20:20, 26 авг 2019
        Духачи духачи всички гербаджийски ветеринарчета сте духачи до нема и каде😂
    • 9
      Ne
      nelicha – нелича
      14 -1
      17:22, 26 авг 2019
      Извинявайте скъпи мои съграждани. Ама онова ,което ще ви кажа. На пръв поглед, би ви изглеждало, като абсолютна глупост или лудост, но. Нали все пак свинската чума не е опасна за хората ? Транспортирането и загробването в ями на заколени прасета не е гаранция за пълното унищожение на вируса. Според мен разфасоването, замразяването и раздаването на месото на хората и последвалото преминаване през скарата и стомашно чревния тракт на човека, би се гарантирало пълното унищожение на вируса. Една седмица ядене и пиене и проблема щеше да бъди решен. Това е не сериозно нали? Кой както иска да го разбира.
    • 10
      Re
      reg
      7 -3
      18:39, 26 авг 2019
      уският президент Владимир Путин прие българския държавен глава Румен Радев. Стопанинът на Кремъл подчерта, че отношенията между Москва и София постепенно се възстановяват, а Радев посочи, че съществуват условия за увеличаването на доставките и транзита на руски газ през България.

      „България, както ви е известно, е член на Европейския съюз и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Русия и в такава по-трудна обстановка и условия. Смятам, че конструктивният диалог и конструктивното сътрудничество – това е ключът към мирна и благоденстваща Европа“, заяви българският президент.
    • 11
      Ал
      ало, щаба
      6 -1
      19:21, 26 авг 2019
      Продължавайте да избивате, накрая няма да остане нищо за убиване...
    • 12
      Ма
      мастикаджия
      3 -1
      21:09, 26 авг 2019
      Ако утрепат и тоя със синьото сако,убитите прасета ще станат 120 001
    Последни новини