Кметове не харесват начина за обезщетяване на собственици на прасета

Изображение 1 от 2

    Едва около 20 стопани от Крушево проявиха интерес към обявената информационна среща по въпросите, касаещи Африканската чума по свинете и отглеждането на свине в лични стопанства, организирана от МЗХ и Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

    Неочаквано за всички събитието започна с изявление на кмета на село Виница Тодор Тодоров, който от името на другите присъстващи кметове заяви, че начинът, по който ще бъдат обезщетени стопаните, заколили своите свине е необмислен, лошо организиран и незадоволителен.

    Според инструкциите всички кметове трябва да съберат заявления с личните данни на стопаните. Трябва да попълнят протокол, с който да се констатира, че е извършено обеззаразяване на стопанствата. Данните, които трябва да впишат са вида на използвания дезинфектант, количество, обема на помещението и редица други, които кметовете трудно биха установили. Освен това стопаните трябва да подадат заявление, че няма да отглеждат 12 месеца животни в това помещение.

    Към инструкциите има приложен списък с допустимите дезинфектанти. „Как една баба на 80 години ще избере какво да ползва. Как тя ще изчисли колко ѝ е необходимо и в каква концентрация трябва да бъде, попита още Тодоров.

    Категоричната позиция на негови колегите му Мариана Колева, Радка Велева и Ангел Кирчев е, че те не могат да се справят по този начин. Имало е предложение далеч по-разумно – да се сформират мобилни екипи, които да извършват почистването.

    След изявлението им започна същинската част на срещата, на която останаха едва десетина стопани. Те изслушаха внимателно преподавателя от Тракийския университет д-р Койчо Коев, който им обясни какво представлява Африканката чума по свинете и напълно отказаха да слушат по-интересната част: как и при какви условия БАБХ ще регистрира стопанства в дворовете и какви са промените, които ще съпътстват тази дейност.

    В същото време извън сградата продължаваха споровете и възникваха нови въпроси, на които един университетски преподавател не може да отговори: къде ще бъдат загробвани кожи,органи и остатъци от закланите прасета? Кой ще плати за изкопите? За чия сметка ще е дезинфекцията на погребите? Как ще се спазва изискването да се взимат само регистрирани прасета за отглеждане и откъде?

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Пи
      питагор
      7 -1
      11:46, 23 авг 2019
      Ава те хора са луди ва и луди въпроси задават. Къде щели да изфърлят устатъците ут пръсетата ъм те утдаван са ги изфърлили и които са чумави веке разпрустраняват нова чума кой щел да плаща за изкопи глупости на търкалета ъм кату си заколиш свинету земаш му кожата чирвата кокъляту и кото е устанало зимаш лупатата и загробваш тя устатъци пуне на 1,5 пуд зимята или за по сигурну къту напрайш дупкътъ слагаш кърантиите вътре слагаш малку нафта изгуряваш ги и поселе ги заравяш. Истинския прублем е в дизинфекцията чи тя може да съ пруведе саму на книга даже и 80-гудишната бабичка може да излъже чи е дизинфекцирълъ кък може да съ дукаже тува никък а то льохман кмета на виница жъ ми разправя глупости. И къту съ дизинфекцира на книга след време чумата пак жъ чумяса свинетата. Прост народ силна чума тва е пулужениету.
    • 2
      12
      123
      6 -2
      13:03, 23 авг 2019
      Сега се сетиха за кожите и червата. А като дадоха 3-4 дена време на хората да колят прасета в най- голямата жега не се сетиха да изпратят една кола от Екарисажа да е в помощ на стопаните по селата. Ама не - всеки сам да си изкопае дупката. Затова са пълни деретата с мърша, 30 градуса е все пак не е Коледа, очаквайте нови епидемии.
    • 3
      Пи
      ПИТАГОР
      6 -2
      13:55, 23 авг 2019
      Ава ти нямаш ли акъл в главата и ексрисажа да ти докарат пак жъ фърлиш чирвата в ряката сичку е въпрос на гражданска утговорност и акъл в глъвътъ а не чакаме се някой да ни каже да ни накара ей за тва сме на тва дириже
      • Ан
        Анти Питагор
        7 -1
        19:05, 23 авг 2019
        Ей легло, що неспреш да досада на хората.
      • Ар
        Архимед
        3 0
        01:17, 24 авг 2019
        Шшшш серсем Питагорски. Да мълчиш!
    • 4
      32
      321
      7 -2
      21:11, 23 авг 2019
      Бели мишки се и от вас нищо не зависи ,а пък и никой не ви зачита мнението. Затова идат избори и си помислете хубаво дали си струва да си губите времето ,за да гласувате за тези боклуци!
    Последни новини