Френският соларен път се оказа провал

Соларният път с дължина 1 километър е фиаско, съобщи през юли френският всекидневник Le Monde.

През декември 2016 г., когато пробният път беше открит, френското министерство на околната среда го нарече „безпрецедентен“. Френски представители заявиха, че пътят, направен от фотоволтаични панели, ще генерира електричество за захранване на уличните лампи в град Турувр.

Но по-малко от три години по-късно, доклад, публикуван от Global Construction Review, казва, че мечтата на Франция за соларен път може да е приключила. Появили се пукнатини и през 2018 г. част от пътя трябвало да бъде демонтирана поради повреди от износване.

Дори в своя пик пътят произвеждаше само половината от очакваната енергия, защото инженерите не взели предвид  листата, падащи на пътя.

Франция похарчи 5,2 милиона щатски долара за 1 километър пътя Wattway и 3000 квадратни метра слънчеви панели. Той беше приверстван при откриването му като най-дългият соларен път в света. Медиите се събраха, за да се разходят по смятания за път на бъдещето тестов участък. Френският министър на енергетиката заяви, че иска да има по една миля слънчеви панели на всеки 621 мили в страната през следващите пет години.

Изпитанията на слънчеви панели в Нормандия бяха смел ход, тъй като в региона няма най-много слънце. Кан има само 44 дни силно слънце годишно. Съобщава се също, че гръмотевичните бури са счупили слънчеви панели на пътя.

Пробният път трябваше да произвежда около 150 000 кВтч годишно, което е достатъчно мощност за осигуряване на осветление за 5000 души всеки ден. Вместо това, той даде малко под 80 000 през 2018 г. и по-малко от 40 000 до юли 2019 г.

Colas, компанията, която построи пътя, заяви през 2016 г., че слънчевите панели са покрити със смола, съдържаща силициеви листове, за да могат да издържат на целия трафик. Но след отварянето, панелите са се разхлабили или са се счупили на малки парченца. През май 2018 г. трябваше да бъдат демонтирани 90 метра от пътя, тъй като бяха неспасяеми, пише Business Insider.

Инженерите също не взеха предвид ефекта от листата, което причини щети и ограничи количеството електроенергия, което панелите могат да произвеждат. Те също не са помислили за натоварването от тракторите, казват местни жители на Le Monde.

Управляващият директор на Wattway Етиен Гаудин казва пред Le Monde, че няма да излизат на пазара.

"Нашата система не е готова за движение на дълги разстояния", казва той. Компанията би се съсредоточила върху получаването на електричество за по-малки неща, като камери за видеонаблюдение и осветление на автобусни спирки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хх
    ххх
    1 0
    08:51, 21 авг 2019
    Вместо на пътя, можеха да ги сложат във вид на мантинели, и нямаше да имат проблеми с листата и тежестта на тракторите.
Последни новини