Христо Събев открива изложбата „Докосване до звездите“ в Световния ден на фотографията

Днешният Световен ден на фотографията ще бъде отбелязан в пловдивското читалище „Алеко Константинов 1954 г.“ с фото изложба на фотографа Христо Събев. В читалището ще бъдат подредени фотоси, на които той е запечатал в годините част от най-популярните звезди на световното изкуство и спорт.

Много от фотографиите са поместени в книгата му „Докосване до звездите“. Под това заглавие е и изложбата в Пловдив. Тя ще остане в читалището до 19-ти септември.

За роденият в хасковското село Николов Христо Събев разстоянието до Тарантино, Мая Плисецкая, Франсис Форд Копола, Мария Шарапова, Джо Кокър, Шакира, Катрин Деньов и още куп звезди минава през строителната площадка в Луганск, където в края на 60-те години заминава с бригадата си на работа.

Решава, че ще се абонира за фестивала в Москва.

В почивните си седмици между строителните обекти, той пътува до руската столица. Първоначално е само зрител и фен. Големите врати на Московския фестивал му отваря тогавашният председател на журито режисьорът Сергей Бондарчук. Все намирал начин да го пробута на пресконференциите на звездите.

Кръстница във фотографията му става Галина Уланова през 1976 година. Тогава Болшой театър чества 200 години Събев прави интервю с голямата балерина за вестник "Народна младеж", но няма фотоапарат, затова й иска снимки за илюстрация на статията. Уланова му отговаря да си купи фотоапарат и тогава може да я щрака колкото си иска. Така се заражда дългогодишно приятелство.

Друг от неговите атрактивни спомени е с Катрин Деньов. Докато актрисата е шеф на журито на кинофестивала в Сочи, Събев я пита как се поддържа в толкова бляскав вид години наред. "С много вода и любов!", е отговорът на емблематичната френска актриса.

Така през годините пред обектива му застават най-големите имена от световния музикален, театрален, филмов бизнес. Снимал е и политици от висок ранг-президенти, министър-председатели, короновани особи. На спортните събития в Москва отново е на първа линия. А колекцията му от фотоси, които е направил на звездите, наистина е зашеметяваща.

Събеседникът, от който е най-силно впечатлен, е Кърк Дъглас, който му казва: “Животът е по-важен от изкуството!“.

Най-незабравимата срещу за Христо Събев обаче е тази с Николай Гяуров. При разговора им великият тенор му споделя, че много тъгува за България. За фотографа от Николово Гяуров е най-великият българин до когото се е докосвал.

 Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини