Една легенда за българския химн, спорта и Сюлейманоглу

Българска шампионка слиза от почетната стълбица, защото не е прозвучал химнът ни.

Единствената българка при жените с европейска титла по тенис на маса Даниела Гергелчева очаквала да чуе химна ни, когато се качва на подиума. На награждаването през 1990 година в Гьотеборг, Швеция тя изведнъж разбира, че това, което е пуснато, не е българският химн. Веднага слязла, а организаторите успели все пак да го намерят. 

Гергелчева, която няма как да не се свързва с български успех на международна сцена, от години живее във Франция, където има над 10 национални титли като състезател и треньор. 

В залата в родния Момчилград, тя създава приятелство с човек, впоследствие спечелил три олимпийски титли, 7 златни медала от световни първенства и две първи места от европейски шампионати.  

„Беше шестгодишен, когато дойде в Момчилград. Първата ни среща беше много интересна. Видях го в залата и започнах да се интересувам кое е това момче.  В първия момент се зачудих как може да е толкова малък, а да вдига над 20кг. Впоследствие с Наим Сюлейманоглу станахме приятели”, разказва тя.

Гергелчева се върна към тези спомени в Панагюрище. Възрожденският град е сцена на световния тенис на маса. В „Арена Асарел” се провежда 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open. 

По думите й това е хубав турнир, а всеки, който иска да го посети, може да го направи до неделя. Азиатците заемат челните места в света, но българското участие бе повече от добро. 

Състезанието от Световния тур в тениса на маса привлича доста зрители, които очакват да видят кой ще стане номер 1. Всичко това е добре дошло за хотелиерите, които отказват резервации, защото всичко е пълно. 

https://www.vesti.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини