Българите във Валенсия не искат Пламен Георгиев за консул.Пресата

Скандал.
 
"Сега":
 
Българите във Валенсия не искат Пламен Георгиев за консул
 
Българите във Валенсия започнаха петиция срещу новия генерален консул в испанския град Пламен Георгиев. Преди ден стана ясно, че бившият шеф на антикорупционната комисия е назначен тайно от правителството миналата седмица на дипломатическа служба.
 
"Българската диаспора в испанския средиземноморски град не приема доводът на управляващите за назначаване на новия генерален консул г-н Георгиев, а именно, че той е имал "изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи", се посочва в публикацията по повод петицията.
 
Сънародниците ни подчертават, че "ни трябва професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници" и задават 3 много важни въпроса за назначаването: за наличието на конкурс, за съответното образование и за владеенето на чужди езици от Георгиев.
 
Чума.
 
"Дума":
 
След намеса на полицията, падна блокадата на Крушаре
 
След повече от две седмици на протести, стопаните на домашни прасета вдигнаха блокадата на пътя Сливен-Ямбол край с. Крушаре. По думите им, снощи е имало масирана полицейска акция. Хората обаче няма да спрат с протестите, най-вероятно ще се преместят в страни от пътя.
 
Припомняме, че стопаните затвориха пътя с искане за отмяна на заповедта за доброволно умъртвяване на домашни прасета, а преди два дни стопани от Крушаре казаха, че се оттеглят от протеста, защото исканията им били подменени с политически. Разказаха, че между тях се вкарват провокатори с политически и националистически лозунги.
 
Учебници.
 
"24 часа":
 
Комунизмът е престъпен, ще учат в 10-и клас
 
Учебниците по история за 10-и клас вече са одобрени от министъра на образованието.
 
В петте нови учебника по история и цивилизации за 10-и клас вече е включена информация за репресивната политика на тоталитарния режим, господстващ в България до края на 1989 г., ярък пример за която са лагерите. Има информация и за икономическите трудности, пред които тоталитарният режим изправя страната ни, като например дълговите кризи. Това съобщиха от министерството на образованието, след като министър Красимир Вълчев одобри новите учебници.
 
10-класниците ще се запознаят и със Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен от 2000 г. и Декларацията на 41-ото НС, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани.
 
Одобрените учебници влизат в училищата за началото на учебната 2019/2020 година.
 
В процедурата участваха с пет проекта четири издателства - "Клет България" ООД, "Просвета - София" АД, ИК "Рива" АД и "Домино" ЕООД.
 
Проектите бяха одобрени по-късно от тези по останалите предмети точно заради проблеми с уроците за комунистическия режим в България. Въпреки че бе спазено нормативното изискване съдържанието да отговаря на съответната учебна програма, след приключване на втория етап от оценяването възникнаха множество спорове и обсъждания относно периода от историята на България след Втората световна война. Тогава историци протестираха срещу беззъбо предаденото според тях съдържание и липсата на достатъчно факти за комунистическия режим и в петте учебника.
 
Разследване.
 
"Монитор":
 
Пожарите овладени, разследват за палеж в Шишманци
 
Районната прокуратура в Пловдив започна разследване на обстоятелствата, довели до големия пожар в депото за отпадъци край село Шишманци. Проверката е възложена на отдел "Икономическа полиция".
 
В едномесечен срок разследващите ще трябва да установят извършено ли е престъпление, което да е причинило вредни последици за околната среда. Анализът от замерването на чистота на въздуха от мобилната лаборатория на екоинспекцията показаха, че има минимално завишаване на показателите на фини прахови частици в района. Пожарът в депото в Шишманци вече е почти напълно потушен, но горенето продължава в долните пластове.
 
В свищовското депо за отпадъци огънят е овладян. Сметището е върху площ от 50 декара и се намира на около десет километра от общинския център.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини