Тръмп: САЩ притежават по-добри оръжия от руския "Буревестник"

САЩ притежават подобни, но по-добри оръжия от провалилия се руски "Буревестник". Това заяви американският президент Доналд Тръмп. 

Той коментира трагичния инцидент в руския Архангелск, който породи много спекулации, сред които и за опасно изтичане на радиация.

В съобщение в "Туитър", Тръмп написа, че страната му е научила много от проведения злополучен тест.

САЩ притежават много по-напреднали и развити технологии, настоя държавният глава.

В същото време той не пропусна и страховете на хората след смъртта на петима учени и породилите се спекулации за екокатастрофа в района.

Руските медии спекулират, че оръжието, което се тества, е SSC-X-9 Skyfall, известен в Русия като "Буревестник", ядрена крилата ракета, която президентът Путин представи на света в кратък анимационен сегмент по време на свое обръщение към нацията миналата година.

Малък ядрен реактор е причинил взрива край Архангелск, писа "Тайм", като са позова на източник от разработчиците. Норвегия не открива радиация, Финландия очаква резултати тази седмица

Военноморските сили на Русия претърпяха многобройни големи аварии през годините. През юли 14 моряци загинаха при пожар на борда на ядрена подводница в Баренцово море в инцидент, който първоначално официалните власти отказаха да коментират. По-късно висш военноморски служител заяви, че мъжете са дали живота си, предотвратявайки "планетарна катастрофа."

Най-тежката постсъветска военноморска катастрофа на Русия също бе в Баренцово море, когато 118 души загинаха на ядрената подводница Курск, която потъна след експлозия през август 2000 г.

През 2008 година последва друг подобен инцидент с руска атомна подводница, при който загинаха 20 души.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини