Франция: 700 мъже глобени за сексуален тормоз по улиците за година

Френските власти са глобили повече от 700 мъже за тормоз над жени на публични места в рамките на една година. Подвикванията и подсвиркванията са нещо обичайно за страната, която миналата година прие нарочен закон против сексуалното насилие.

Нарушителите са заплашени от глоби до 750 евро, налагани на място. Наказанията могат да стигнат 1500 евро при утежняващи обстоятелства – например ако пострадалата е по-малка от 15 години, пише фондация "Томсън Ройтерс".

"Вече не е разрешено и не бива да бъде приемано жените да бъдат обиждани, следени и унижавани по улиците, в градския транспорт или на публични места", писа в "Туитър" министърът по половото равенство Марлен Шиапа.

Законът влезе в сила дни, след като французите се възмутиха от един конкретен случай – мъж удари жена, която търпяла обидите и подвикванията му седмици наред и накрая му казала да спре.

Първият глобен бе друг мъж, плеснал по задните части жена в автобуса и отправил неприлични коментари към нея. Той отиде в затвора за три месеца заради плесването и бе глобен триста евро за думите си.

Новите мерки обаче не се отнасят само до неприличното поведение по улиците. Той удължи давността на сексуалното насилие – сега непълнолетните жертви на изнасилване могат да подадат жалби срещу насилниците си, докато навършат 48 години - 30 години след като са навършили пълнолетие. Преди давността на този тип престъпления изтичаше, когато жервите навършат 38.

Правилата предвиждат и че лице на възраст под 15 г. не е способно да се съгласи на извършването на сексуален акт с пълнолетен човек – ход, който на практика криминализира секса с малолетни.

Що се отнася до глобите, един пример за наказуемо поведение е, ако мъж поиска телефона на жена десетки пъти, макар тя да е казала, че не желае да му го даде.

"Има съпротива, някои хора казват, че ще унищожим културата на френския любовник, ако накажем тормоза по улиците", коментира при дебатите за закона министър Шиапа. "Но е тъкмо обратното. Ние искаме да предпазим съблазняването, кавалерството и френската романтика, като обясним, че съгласието е ключово. Всичко е позволено между възрастни, които са дали съгласието си. Можем да ухажваме, да говорим, но ако някой каже "не", това означава "не" и толкова".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини