Министър Петков: Работещите бедни са между 600 000 и 800 000 души

1208 лв. е средната работна заплата за първото тримесечие тази година, отчита Националният статистически институт, съобщи за bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Различните оценки посочват между 600 000 и 800 000 т.нар. "работещи бедни" в България. Това са хора, които не могат да се издържат с доходите, които получават, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той добави, че все още има голямо неравенство при доходите на хората в различните райони на страната, въпреки това правителството влияе на политиката на доходите с увеличаване на минималната работна заплата. Петков допълни, че за следващата година е заложено минималната работна заплата да се увеличи с 50 лв. и да стане 610 лв.

Правителството увеличи и размера на помощите за отопление, допълни още социалният министър и съобщи, че помощ ще има и за хората с увреждания. Петков допълни, че все още има голямо неравенство в доходите - най-тежко е положението в Северозапада, докато в София, например, където има инвестиции, доходите растат.

Петков съобщи, че България е рекордьор по ръст на минималната работна заплата, но основният проблем е, че тази класация у нас стартира от много ниско ниво.

Досега 124 000 хора с увреждания са преминали индивидуална оценка, като 9 500 от тях са заявили нужда от лична помощ, а 8 500 са получили направление за такава.

Хората, които имат право на социална помощ и придобивки, са около 80 000. В момента 24 000 ползват личен и социален асистент, като те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба.

За да няма двойно финансиране, този, който получава добавка за лична помощ в размер на около 100 лв., трябва сам да прецени дали да се лиши от тези 100 лв., за да има личен асистент.

Хората сами могат да избират кой да им е личен асистент - както роднини, така и такива, които се занимават професионално с такъв тип помощ, като е възможно да бъдат наети и работещи пенсионери.

Срокът да се наемат на работа хора с увреждания изтича на 13 август и съветът на социалния министър е работодателите да се възползват максимално от това.

С около 25% са нараснали помощите за отопление на бедни, разшири се и достъпът до тези помощи, отчете Петков. Поскъпването на тока, както и повишението на пенсиите са отчетени при определянето на помощта, уточни социалният министър.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини