Създадоха първата химера - хибрид на маймуна и човек

Международен екип учени, работещи в лаборатория в Китай, воден от испанския биолог Хуан Карлос Исписуа, обяви създаването на първия в света ембрион-химера на маймуна с човешки клетки.

Химерите са животни или растения, чиито клетки съдържат генетично разнороден материал, докато в нормалните организми всяка клетка съдържа един и същ набор от гени.

Екипът от учени от Института Солк (САЩ) и Католическия университет в Мурсия (UCAM), Испания, все още не е публикувал своите открития, но съобщава в El País за създаването на хибрида.

По етични съображения ембрионът е унищожен на 14-тия гестационен ден. Експертите твърдят, че хибридът е можел да се роди, но е бил абортиран преди ембрионът да може да развие централна нервна система. Смята се, че експериментът е важна стъпка към бъдещата употреба на животни за трансплантация на човешки органи.

Екипът генетично модифицира маймунски ембриони, като деактивира гените, които са от съществено значение за формирането на неговите органи. Учените след това инжектират в ембриона човешки стволови клетки, които са способни да създават всякакъв вид тъкан.

Изследователите потвърдиха, че повече подробности от изследването ще бъдат публикувани в известно научно списание.

Екипът на Хуан Карлос Исписуа (Juan Carlos Izpisúa) също така е създал и първия хибрид на прасе и човек през 2017 г., но проектът е по-малко успешен.

Създадени са и хибриди между плъхове и мишки, видове, които са пет пъти по-близки, отколкото човек и прасе.

„Нашите резултати са много обещаващи“, заяви биологът от UCAM Естрея Нунес (Estrella Nunez).

„Ние се опитваме да продължим напред и да експериментираме не само с човешки клетки и гризачи и прасета, но и с примати“, допълва Хуан Карлос Исписуа. „Страната ни е пионер и световен лидер в тези разследвания“. Ученият намеква, че изследването е струвало много хиляди евро. 

„Нашата крайна цел е да създадем човешки орган, който да бъде трансплантиран, но пътят към тази цел е още по-интересен“, отбелязва Нунес.

Но въпреки че потенциално би донесла много ползи, някои все още са против практиката на създаване на изкуствени химери в лаборатория.

Досега повечето страни и хора от научната общност държат на червената линия на 14-ия ден, когато ембрионът трябва да бъде унищожен, точно преди да развие централна нервна система.

„Какво ще стане, ако стволовите клетки избягат и образуват човешки неврони в мозъка на животното? Ще ли да има съзнание? И какво се случва, ако тези стволови клетки се превърнат в сперматозоиди? “, пита доктор Анхел Рая (Angel Raya), директор на Центъра за регенеративна медицина в Барселона.

Тази седмица японският учен Хиромицу Накаучи получи одобрение от японското правителство да проведе тестове. Професорът ще вмъкне човешки стволови клетки в гризачи в опит да отгледа човешки панкреас вътре в животното.

През 2016 г. организацията на американските Национални институти по здравеопазване (NIH) заяви, че скоро може да бъде премахната забраната за финансиране на химерните изследвания.

Те ще дадат възможност да се научи повече за човешкото развитие, да се създадат модели на болести и да се отглеждат човешки органи за трансплантация на болни пациенти.

Източник: Human-monkey hybrid embryo grown in China – scientists celebrate at breakthrough, MediaPressNews

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини