Изтече кореспонденция между шефове в МИ5 и ФБР за руската намеса

Кореспонденцията на високопоставени служители на MI5 и FBI попаднала у The Guardian. Кореспонденцията, както пише изданието, е нередовна и загадъчна, но от нея се вижда, че британската разузнавателна служба MI5 помага на ФБР при разследването на руската намеса в изборите на първите етапи. ФБР обвързва с руската намеса резултатите от друго гласуване - за излизането на Великобритания от ЕС, твърди източникът на The Guardian.

Заместник-директорът на ФБР Андрю Маккейб и заместник-ръководителят на британската разузнавателна служба MI5 Джеръми Флеминг през 2016 г. обсъждали въпроси, свързани с Русия, малко преди САЩ да започнат разследването за намеса на Русия в американските избори.

The Guardian посочва, че те не са кореспондирали редовно и съдържанието на много съобщения звучи "мистериозно". Въпреки това, тяхната кореспонденция позволява да се проследи началото на "руското разследване" на ФБР и ключовата роля, която британското разузнаване играе в него в ранните етапи, посочва изданието. Става дума за разследване с кодово наименование Crossfire Hurricane, започнато от ФБР на 31 юли 2016 г. и впоследствие продължено от специалния прокурор Робърт Мълър, пише изданието.

По-специално през август 2016 г., малко след началото на разследването, Флеминг пише на Маккейб за "срещата във връзка с нашата странна ситуация", която се провела от двете разузнавателни агенции. Източникът на The Guardian твърди, че "странната ситуация" е препратка към Русия.

Маккейб и Флеминг започват да си пишат често след британския референдум за Brexit.

Според доклади и двамата не очаквали мнозинството британци да гласуват за оттегляне от Европейския съюз.
Някои служители на ФБР свързват резултатите от гласуването с намесата на руските власти, заявява източникът на изданието. Той дори добави, че за американските власти британският референдум е "сигнал за събуждане".

В кореспонденцията на Маккейб и Флеминг се споменава Питър Строк, бивш служител на ФБР, който работеше в екипа на специалния прокурор Робърт Мълър по разследването на предполагаемите връзки на Тръмп с Русия.

Строк беше отстранен, след като в медиите се появи електронна кореспонденция, в която той пише за неприязънта си към Тръмп и желанието си "да спре" идването му на власт.

Флеминг в момента оглавява друга разузнавателна агенция - Британския център за правителствени комуникации, а Маккейб беше уволнен няколко дни преди да се пенсионира. Той твърди, че уволнението е било политически мотивирано.

Двугодишното разследване на специалния прокурор Мълър относно президента Тръмп и предполагаемите му връзки с Русия приключи през март. Екипът на Мълър заключи, че Русия се е опитвала да се намеси в изборите в САЩ през 2016 година. В същото време Мълър не намери доказателства, че представители на кампанията на Доналд Тръмп са сключили споразумение с Русия. В своя доклад Мълър не прави заключение, че Тръмп е възпрепятствал разследването, но не заключи, че президентът е невинен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини