Почина великият злодей в киното Рутгер Хауър

Изображение 1 от 4

    На 75-годишна възраст е починал Рутгер Хауър. Холандският актьор, който широката публика познава предимно от великите му всички злодейски роли в култови филми си е отишъл тихо след кратко боледуване на 19 юли. За смъртта му стана известно едва след погребението му вчера .

    Хауър дължи голямата си известност на ролята си в оригиналния „Блейд Рънър“. Той е в ролята на андроида Рой Бати, чийто монолог на финала на шедьовъра на Ридли Скот се помни и до днес.

    Рутгер Хауър е роден в окупираната от нацистите Холандия на 23 януари 1944 г. През 1960-те започват първите му опити в киното. Най-важна за него е срещата с младия режисьор Пол Верховен, с когото снима няколко еротични филма, най-популярен сред които е „Турски плодове“.

    След успеха на „Блейд Рънър“ Хауърд се снима в хитове като „Кръв и плът“ на Верховен, „Стопаджията“ и „Жената ястреб“. Една от най-популярните му роли е в шедьовъра на Ермано Олми „Легенда за светия пияница“.

    Участва още в „Батман в началото“, „Sin City: Град на греха“ и „Самопризнанията на един опасен ум“.

    „Да почива в мир великият Рутгер Хауър: оригинален, автентичен и магнетичен актьор, който успя да допринесе за истинската сила и красота на своите филми“, написа Гийермо дел Торо.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини