Рио де Жанейро е бил избран за домакин на лятната олимпиада с подкуп от 2 милиона долара

Бившият губернатор на Рио де Жанейро Сержио Кабрал заяви пред съд, че е платил 2 милиона долара, за да бъде избран бразилският град за домакин на Олимпийските игри през 2016 г., предаде Ройтерс.

Купуването на гласовете е било уредено с помощта на бившия председател на Международната федерация по лека атлетика Ламин Диак, заяви Кабрал пред съдия, който се занимава с делото, образувано заради твърденията за корупционни схеми, свързани с избирането на Рио за домакин на игрите, отбеляза АФП.

Бившият губернатор на Рио де Жанейро, който е в затвора от края на 2016 г., бе признат за виновен за няколко случая на корупция по време на мандата му (2007-2014 г.).

Сред членовете на Международния олимпийски комитет, които според Кабрал са продали гласовете си, са олимпийският шампион по овчарски скок Сергей Бубка и руският плувец Александър Попов.

Кабрал каза, че бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва и бившият кмет на Рио, Едуардо Паеш, са знаели за купуването на гласовете, но не са участвали нито в уговарянето, нито в плащането на рушветите.

На гласуването през 2009 г., което се състоя в Копенхаген, за домакин на игрите през 2016 г. бе избран Рио де Жанейро. За домакинството се бориха още Мадрид, Чикаго и Токио.
 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини