Нов способ за уголемяване мозъка

Лицевите опори допринасят за подобряване на телосложението, докато медитацията може да доведе до уголемяване на мозъка, заявиха изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, цитирани от ЮПИ.


Те използвали система за ядрено-магнитен резонанс с висока резолюция, за да сканират мозъците на хора, които медитират.

В рамките на изследването било установено, че някои зони в мозъците на хора, които медитират дълго време, са по-големи в сравнение с тези на участници от контролната група.

Знаем, че хора, които редовно медитират, имат способността да насърчават позитивните емоции и да са емоционално стабилни, заяви ръководителката на изследването Айлийн Лудърс.

Наблюдаваните различия в анатомията на мозъка могат да ни дадат отговор на въпроса защо хората, които медитират, притежават тези изключителни умения, допълни тя.

Хората, които медитират, са със значително по-голям обем на хипокампуса и на зони в орбито-фронталния кортекс, за които е известно, че са свързани с регулирането на емоциите.

Изследването обхванало 44 души. 22-ма от тях били в контролната група, а останалите практикували различни форми на медитация.

Резултатите от изследването са публикувани в NeuroImage.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини