Космическото тяло Оумуамуа не било извънземен кораб

След като изследват природата на Оумуамуа - загадъчен пришълец от друга слънчева система, забелязан през 2017 г. да преминава скоростно през нашата Слънчева система, астрономите остават несигурни как да го класифицират. Учените обаче са уверени, че мистериозното космическо тяло не е извънземен кораб, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър астронъми".

Странните форма и движение на обекта накараха някои учени да се зачудят дали Оумуамуа не представлява извънземна технология, вероятно изследваща космоса. След внимателно проучване на данните обаче международен екип от изследователи стига до заключението, че "липсват убедителни доказателства в подкрепа на твърдението за извънземен произход".
 
Учените следят обекта с червеникав цвят от 14 октомври 2017 г. до 2 януари 2018 г., след коетоОумуамуа става твърде блед, за да бъде засечен дори от най-мощните телескопи.

"Ключовото ни откритие е, че свойствата на Оумуамуа са в съответствие с естествен произход и извънземно обяснение е неоправдано", казва един от ръководителите на изследването, астрономът Матю Найт от университета на Мериленд.
 
По думите на Найт Оумуамуа трудно може да се впише в класификациите за астероид или комета.

Според изследователите, едно възможно обяснение е, че Оумуамуа е планетезимал - планетарен градивен елемент или част от такъв, формирал се в далечна звездна система.
 
Композицията на Оумуамуа - дали обектът е просто скала или съдържа метал и други съставки,остава загадка за учените. Мистериозното космическо тяло понастоящем се намира отвъд Сатурн.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини